Radovi na rekonstrukciji magistralnog puta M-18 odvijaju se očekivanim tempom: Iz Tuzle brže do Sarajeva

28.12.2009. 10:00 / Izvor: eKapija.ba
Radovi na rekonstrukciji magistralnog puta M-18 odvijaju se očekivanim tempom: Iz Tuzle brže do Sarajeva

Rekonstrukcija magistralnog puta Tuzla-Sarajevo provodi se očekivanim intenzitetom i u skladu sa projektnom dokumentacijom, u okviru koje su planirane izgradnje nekoliko tunela, vijadukata i dionica puta, kako bi se dva grada što bolje povezala. Ovo je kazano studentima četvrte godine Građevinskog odsjeka Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, predvođenim predmetnim nastavnikom docentom Kemalom Gutićem, dok su provodili terensku edukaciju iz oblasti tunelogradnje, mostogradnje i konstrukcija na lokalitetu Podpaklenik kod Kladnja, navodi se u saopćenju.

Ovdje se već nekoliko mjeseci vrši intenzivna rekonstrukcija postojećeg puta M-18, a izgrađena su tri tunela, jedan vijadukt i duža dionica puta, čime će se olakšati povezivanje Tuzle sa glavnim gradom BiH. U veoma kratkom periodu, najsavremenijim metodama bušenja, iskopano je 400 metara tunela, što je bio povod da nastavnici sa studentima na licu mjesta usvoje ova iskustva građevinskih kompanija ŽGP, CPM i Hidrogradnja. Terenska nastava organizirana je ciljano u mjesecu decembru u kojem se tradicionalno obilježava Dan rudara, a za cilj je imala pored edukacije i susretanje budućih građevinskih inženjera i potencijalnih stručnjaka u oblasti tunelogradnje sa konkretnim aktivnostima na izgradnji tunela na magistralnom putu M-18 Tuzla-Sarajevo.

"Na izgradnji tri tunela studenti su upoznati sa radnim operacijama, načinima i efikasnošću upotrijebljenih metoda tzv. rušenja radne sredine, poslovima primarnog podgrađivanja, izradom sekundarne obloge sa pratećim operacijama kompatibilnim sa izgradnjom dva vijadukta i trase puta na dionici Podpaklenik-Olovo. Smatramo da je edukacija na terenu važna u nastavnom procesu, jer će doprinijeti usavršavanju mladih kadrova. U organizaciji nastave vođeni smo idejom i potrebom da dugoročno radimo na stvaranju jake baze mladih stručnjaka i kompanija koje će moći graditi puteve u Bosni i Hercegovini, ali i u inozemstvu. Mi sve preduslove za to imamo", kazao je docent Kemal Gutić u susretu sa načelnikom Kladnja Fuadom Imamovićem, koji je bio domaćin gostima iz Tuzle.

Tokom jednodnevne terenske edukacije studenti su imali priliku vidjeti niz procedura i metoda u izgradnji tunela, koje se prvi put upotrebljavaju u našoj zemlji upravo na realizaciji ovoga projekta. Nastavnici koji su vršili edukaciju u suradnji sa stručnjacima iz kompanija izvođača radova, kazali su da će studenti nakon posjete tunelima ozbiljnije pristupiti daljem izučavanju, koje će zasigurno biti olakšano samom činjenicom da su imali priliku susresti se sa najsavremenijim svjetskim tehnologijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije