Radovi u Drivuši: Saobraćaj preko novog mosta već u oktobru

Investicije / PROJEKTI

Radovi u Drivuši: Saobraćaj preko novog mosta već u oktobru

21.08.2019. 09:55 / Izvor: Avaz.ba

Krajem oktobra prvi automobili trebali bi sao­braćati novim mostom u Drivuši, koji će doprini­jeti boljoj saobraćajnoj uvezanosti južnih naselja oko grada s centrom, smanjenju gužve na ula­zima u grad i boljoj uve­zanosti industrijskih ka­paciteta u poslovnim zo­nama Raspotočje, Drivuša i Janjići.

Uslijedilo je to nakon dugotrajnih pregovora i izmještanja dalekovoda, usaglašavanja imovinskopravnih odnosa, te određenih izmjena pro­jektne dokumentacije, što su bili glavni kočničari radova.

Prema riječima Fuada Kasumovića, gradonačel­nika Zenice, dvije godine se čekalo na izmještanje dalekovoda.

"Dalekovod koji pove­zuje Zenicu s Busovačom je direktno doticao gazište mosta i nisu se mo­gla saliti još dva stuba. Dvije godine se čekalo da se dalekovod izmjesti, što se konačno desilo", kaže Kasumović, dodajući da su radovi sada intenzivi­rani.

Preprojektiran kružni tok

U međuvremenu su preprojektirali i kružni tok na putu M-17, koji će imati pet uključenja.

"Radi se o uključenjima za Zenicu, Busovaču, na autoput Al, most Drivuša i jedan da spojimo Perin Han i ulicu Bistua Nuova", ističe Kasumović, dodajući da most predstavlja i spajanje sa glavnom gradskom ma­gistralom.

Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na 5.500.000 maraka

Po uzoru na Zapad, zahtijevao je da se stavi podzemni dalekovod, ko­jeg nema u BiH, i bilo ga je potrebno posebno na­ručiti.Ističe da je iz­mještanje dalekovoda koštalo 1,3 miliona mara­ka, a da Grad Zenica nije platio nijednu marku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije