Raspisan poziv za studiju vjetra za vjetropark Poklečani

26.06.2019. 11:18 / Izvor: Akta.ba
Raspisan poziv za studiju vjetra za vjetropark Poklečani

Elektroprivreda HZHB raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani u opštini Posušje.

Elektroprivreda HZHB raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani u opštini Posušje.

Ukupna procenjena vrednost ugovora je 22.000  KM.

Kako je navedeno u obaveštenju rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vjetra za vjetropark Poklečani je 10. jula 2019. godine.

Kriterijum za dodelu ugovora će biti najniža cijena, a odabrani izvođač će imati rok od osam mjeseci da završi izradu studije.

Podsjećamo, projektom je predviđena izgradnja 36 vjetroagregata, a ukupna planirana snaga vjetroelektrane bi trebala biti od 72 do 108 MW instalirane snage, u ovisnosti od izabranog isporučitelja opreme koju će ponuditi prilikom javnog natječaja za isporuku vjetroagregata. Procijenjena vrijednost ukupne investicije je  110.000.000,00 eura, a financiranje je planirano iz kreditnih i vlastitih sredstava poduzeća.

Inače, istraživanja vjetropotencijala na lokaciji VE Poklečani su počela u decembru 2006. godine instaliranjem mjerne opreme za mjerenje potencijala vjetra. Vlada Federacije BiH je 2010. godine donijela odluku o pripremi i izgradnji VE Poklečani te zadužila Elektroprivredu HZHB za njezinu provedbu.

Prostornom osnovom Prostornog plana FBiH za razdoblje 2008.-2028. godina prihvaćeni su kandidirani energetski objekti Elektroprivrede HZHB a među njima i VE Poklečani.

Elektroprivreda HZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroelektrane. Ugovor o koncesiji potpisan je 2014. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije