Investicije / PROJEKTI

Raspisan tender za izbor izvođača radova na regulaciji korita Dobrinje

10.12.2018. 13:52 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad Sarajevo pokrenula je proceduru javne nabavke za odabir izvođača radova na regulaciji korita rijeke Dobrinje, u ulici Hajrudina Šabanije od naselja Mahala do mosta u ulici Aleja Bosne srebrene u dužini od oko 200 metara.

Na tom dijelu korito i obale rijeke su obrasle šibljem sa djelimično strmim obalama podložnim erodiranju, što utiče na normalan protok vode prilikom obilnih padavina ugrožavajući okolno naselje.

Radi se o nastavku projekta čišćenja i uređenja vodotoka rijeka radi smanjenja mogućnosti i nastajanja štetnih posljedica od poplava. Općina je obezbjedila glavni projekat regulacije korita, a radit će se pročišćavanje korita i čišćenje obala kako bi se vodotok vratio u granice regulisanog korita.

Vrijednost radova je 450.000 KM, a finansira ih Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, dok će stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Obzirom da kroz Novi Grad protiču vodotoci rijeka Bosne, Miljacke, Dobrinjke, te Lepeničkog i drugih potoka, koji u vrijeme većih padavina prave probleme, kako na privrednim i individualnim, tako  i na infrastrukturnim objektima, Općina u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Agencijom za vodno područje rijeke Save svake godine iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za regulaciju korita rijeka i potoka.

U prošloj godini očišćeno je i uređeno 700 metara korita Miljacke, koje cijelom dužinom graniči sa općinom Ilidža, od Tržnog centra Wisa do mosta kod stočne pijace na Stupu. Radovi su izvedeni s obje strane korita, gdje je vodotok više godina bio vrlo zapušten i zarastao. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 80.000 konvertibilnih maraka. Kontinuirano se radi i na regulaciji Lepeničkog potoka u naselju Zabrđe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije