Investicije / PROJEKTI

Raspisani pozivi za dodjelu koncesije: RS dobija dvije fabrike vode

15.04.2018. 11:35 / Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska bi uskoro mogla da dobije dvije nove fabrike flaširane vode na području Kozarske Dubice i Broda, a vrijednost ovih investicija procijenjena je na 3,06 miliona maraka.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je u petak javni poziv za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za eksploataciju podzemnih voda na izvorištu "Rakovica Bukovica" na području Kozarske Dubice, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 2,06 miliona maraka. Raspisan je i poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju podzemnih voda sa izvorišta "Donja Vrela" u Brodu i taj projekat procijenjen je na milion maraka.

Rok za dostavljanje ponuda za gradnju fabrika je mjesec, a pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica ili konzorcijumi. U javnom pozivu navedeno je da će koncesija za eksploataciju vode na oba izvorišta biti dodijeljena na 30 godina. U taj period uračunato je i vrijeme potrebno za pripremne radove i stavljanje u funkciju fabrike za proizvodnju flaširane vode.

RS obiluje vodnim resursima, ali oni nisu dovoljno iskorišćeni zbog čega veliki udio flaširane vode na tržištu dolazi iz inostranstva. Na području RS trenutno postoje samo tri proizvođača vode - "Vitinka" Zvornik, "Voda Kruna" Mrkonjić Grad i "Heaven fabrika - Rajske vode" iz Čajniča. Pored njih, postoji još pet firmi koje su registrovane za proizvodnju mineralne vode, ali one nisu zaživjele.

Najveći problem domaćim preduzećima koja se bave ovom djelatnošću predstavlja prekomjeran uvoz vode, koja je preplavila domaće tržište.

"Bili smo primorani da zbog pretjeranog uvoza smanjimo obim proizvodnje. Za veći plasman i bolje iskorišćavanje ovog prirodnog bogatstva potrebna je podrška Vlade RS jer je na domaćem tržištu uglavnom zastupljen uvoz i ne možemo se izboriti s njima. Mi smo lani izvezli vodu u Kinu, a sada pregovaramo s njima da nastavimo tu saradnju", kazao je direktor fabrike "Voda Kruna" Davor Damjanović.

Uvoz vode prošle godine je dostigao vrijednost od 143,69 miliona, dok je od njenog izvoza prihod iznosio 49,46 miliona KM. Voda je na domaće tržište najčešće stizala iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Preduzeća koja se budu prijavljivala na javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju vode u Kozarskoj Dubici i Brodu, između ostalog, treba da dostave i prijedlog koliko su novca spremni da izdvoje za početak realizacije investicija.

Potrebno je da dostave i prijedloge planiranog godišnjeg bruto prihoda od korišćenja koncesionog dobra, visine jednokratne i godišnje koncesione naknade i broja radnika koje planiraju da zaposle.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije