Razmatra se obnova stare i izgradnja nove vodovodne mreže u općini Novi Grad

11.03.2021. 17:03 / Izvor: Akta.ba
Razmatra se obnova stare i izgradnja nove vodovodne mreže u općini Novi Grad

KJKP ViK trenutno na području općine Novi Grad Sarajevo implementira tri projekta rekonstrukcije vodovodne mreže.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je radni sastanak sa predstavnicima Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, vršiteljicom dužnosti direktorice Aidom Pendek, Amelom Kadić, v.d. izvršne direktorice za tehničke poslove i razvoj i v.d. izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove Almirom Pamukom, sa kojima je razgovarao o obnovi stare i izgradnji nove vodovodne mreže. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Službe za finansije i Službe za investicije i komunalne poslove Općine Novi Grad Sarajevo.

KJKP ViK trenutno na području općine Novi Grad Sarajevo implementira tri projekta rekonstrukcije vodovodne mreže iz sredstava EBRD-a, te se u saradnji sa Općinom usaglašava način sanacije ulica i šetališta, u kojima se vrši rekonstrukcija vodovodne mreže. Radovi se izvode na Dobrinji u ulici Bulevar branilaca Dobrinje, radi se i rekonstrukcija distributivnog i potisnog cjevovoda od zgrade Općine do mosta na Otoci, a u narednom periodu radit će se i rekonstrukcija distributivne mreže u ulici Trg solidarnosti na Alipašinom Polju.

"Za nas je prioritet rekonstrukcija vodvodne mreže, ona je 80 posto amortizovana na području Kantona Sarajevo, vrlo malo se ulagalo sredstava, a gubici vode su veliki, 70 posto je gubitaka vode na vodvodnom sistemu. Prioritet je da građanima obezbijedimo sigurno vodosanabdijevanje", kazala je direktorica Pendek.

Dogovoreno je da preduzeće ViK razmotri mogućnost da u ulicama u kojima je oštećena vodovodna mreža, a koje Općina ove godine planira rekonstruisati, izvrši zamjenu dotrajale vodovodne mreže, kako ViK ne bi imao potrebe izdvajati sredstva za sanaciju saobraćajnica nakon rekonstrukcije mreže.

"Načelno je dogovorena zajednička implementacija projekta rekonstrukcije i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu ulice Senada Poturka Senčija u naselju Dobrinja. Također smo KJKP ViK predložili da se iz sredstava EBRD-a izvrši rekonstrukcija vodovodne mreže na nekim lokacije u padinskim naseljima općine Novi Grad Sarajevo, gdje se svakodnevno dešavaju kvarovi. Općina je već, u konsultaciji sa ViK-om izradila potrebnu dokumentaciju, te se obavezala da će ishodovati potrebne saglasnosti i dozvole za realizaciju projekata, a nakon realizacije projekata izvršiti sanaciju saobraćajnica", kazao je Nermin Kahrović, šef Odsjeka za komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša Općine Novi Grad Sarajevo.

Na sastanku je također dogovoreno da će Općina Novi Grad Sarajevo u budžetu za ovu godinu osigurati sredstva za izradu projektne dokumentacije nove vodovodne mreže, u ulicama Ferida Srnje i Kralja Stjepana Tomaševića, čime će se stvoriti preduslovi da se u budućosti na ovim lokalitetima izgradi kvalitetna vodovodna mreža.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije