Razvoj turizma: Živinice planiraju izgradnju prvog autoputa za bicikliste u BiH

16.07.2019. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Razvoj turizma: Živinice planiraju izgradnju prvog autoputa za bicikliste u BiH

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice održanoj dana 24.juna usvojena je Strategija razvoja turizma na području Grada Živinice.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice održanoj dana 24.juna usvojena je Strategija razvoja turizma na području Grada Živinice.

Naime, u proteklom periodu je održano nekoliko radionica za izradu Strategije razvoja turizma na području Grada Živinice, kao i javnih rasprava putem kojih je svim građanima pružena mogućnost da učestvuju u izradi ovog jako značajnog dokumenta.

S obzirom na to, kroz održane radionice se uz ozbiljan pristup i kvalitetne prijedloge pripremio i izradio Nacrt Strategije razvoja turizma na području Grada Živinice kao jednog izuzetno značajnog strateškog dokumenta. S tim u vezi, pripremljeni i izrađeni Nacrt Strategije razvoja turizma je usvojen kao strateški dokument razvoja turizma.

Bitan element Strategije razvoja turizma Grada Živinice je priroda, a izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini ima za cilj pružiti mogućnost dolaska u prirodu preko biciklističkih staza, te je na taj način zaštiti i sačuvati za sve sljedeće generacije.

Izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini planirana je na području Ciljuga u Živinicama. Realizacijom ovog projekta povezat će se historijski značajne destinacije koje se nalaze u Općini Živinice. Dakle to su Toplice, zatim Džebarska džamija koja je fantastičan primjer živinčke historije, te biodiverzitet Konjuha.

Međutim, pored razvoja turizma kroz bogate prirodne resusrse, razvoj agroturizma u Gradu Živinice je ono što se samo nameće. Dakle, turistički razvoj svih dijelova Grada Živinica je cilj usvojene Strategije razvoja turizma.

"Sa zadovoljstvom mogu kazati da Grad živinice ima usvojenu Strategiju razvoja turizma. Pored Strategije razvoja turizma imamo i Strategiju razvoja Općine, kao i Strategiju za mlade, a svi ti strateški dokumenti su osnov na kojima možemo razvijati turizam. Naime, željeli smo da turizam preraste u resurs, jer Grad Živinice ima turistički potencijal, a ti turistički potencijali moraju biti resurs. U Strategiji razvoja smo definisali da turizam u Živinicama bude isplativ svim ljudima koji se bave turizmom", rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Da bi bio isplativ, moraju kaže da imaju imati dovoljan broj turista, a da bi ponudili određene destinacije turistima moraju određene stvari i potencijale pretvoriti u dobre ponude. Prije samog usvajanja Strategije razvoja turizma uradili pripremne radnje koje su analizirali šta to mogu ponuditi kao turistički resurs.  Ono što se iskristalisalo kao najkavlitetnija turistička ponuda je priroda.

U potpuni koncept ulazi i razvoj agroturizma koji podrazumijeva razvoj ruralnog dijela Živinica.

"Cilj je napraviti takav koncept gdje ćemo imati zaposlene ljude u registrovanom turizmu sa povećanjem mogućnosti da ljudi, domaćini, kod svojih kuća preko agroturizma mogu nesmetano izdržavati svoje porodice. Osigurati da ta domaćinstva u ruralnim dijelovima sa ponudom gastro puta koji je jako bitan u razvoju turizma svoju egzistenciju u našoj sredini učine kvalitetnijom. U zadnje dvije godine prešli smo trnovit put do konačnog usvajanja Strategije razvoja turizma, nadam se da će turizam u Živinicama biti izuzetno bogat i važan resurs za punjenje Budžeta. Uspjeli smo stabilizirati Budžet sa suficitom od milion maraka koja nam daje mogućnost da ulažemo u razvoj turizma. U Gradskoj upravi mi ovih dana otvaramo i Kancelariju za turizam", naglašava Kamenjaković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije