Realizacija značajnih projekata na području opštine Derventa

20.08.2020. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Realizacija značajnih projekata na području opštine Derventa

Načelnik opštine Derventa Milorada Simić potpisao je ugovore sa izvođačima radova za realizaciju više infrastrukturnih projekata.

Načelnik opštine Derventa Milorada Simić potpisao je ugovore sa izvođačima radova za realizaciju više infrastrukturnih projekata. Radi se o projektu uređenja centra grada, rekonstrukciji trideset putnih pravaca, izgradnji potpornog zida za potrebe proširenja pravoslavnog groblja i postavljanje ograde na Partizanovom igralištu.

Vrijednost projekata je 760 hiljada maraka. Sredstva će biti obezbijeđena iz ovogodišnjeg kapitalnog budžeta.

Sa domaćom firmom "Geokop" potpisano je više ugovora, jedan od njih se odnosi na rekonstrukciju putnih pravaca koja će se odvijati u dvije faze. U okviru prve faze biće rekonstruisan 21 putni pravac dok će druga faza obuhvatiti rekonstrukciju devet putnih pravaca u ruralnom području. Ukupna vrijednost radova je oko 630 hiljada maraka.

Izražavajući zadovoljstvo što će Derventa u narednom periodu sigurno biti veliko gradilište i što su sredstva za realizaciju planiranih projekata obezbijeđena, načelnik opštine Milorad Simić je rekao: "Ugovor, koji je sa Geokopom potpisan za rekonstrukciju 30 putnih pravaca u ruralnom dijelu opštine, je u vrijednosti od oko 630.000 maraka. Šestotrideset hiljada može biti jedan putni pravac ali trideset putnih pravaca je sreća i zadovoljstvo za  nas. Novih tristo, četiristo ili sedamsto metara puta će zasigurno Derventu napraviti ljepšom. Ujedno smo sa istom firmom potpisali ugovor za uređenje centra grada.To je u neposrednoj blizini OŠ "Nikola Tesla". Biće to jedna sasvim nova slika Dervente. Vrijednost ovih radova je 80 hiljada maraka.Ukupna vrijednost ugovora koje smo potpisali sa "Geokopom" je 710 hiljada maraka"

Projekat uređenja centra grada se odnosi na izgradnju saobraćajnice između katastra  i džamije odnosno na uređenje prohodnog platoa za pješake sa uređenim sjedenjem i propratnim mobilijarom (klupe, kante, rasvjeta) što treba da obogati lokaciju u samom centru grada formiranjem malog skvera, koji se u budućim ulaganjima vidi kao lokacija za mural na zidu objekta koji se nalazi u sklopu ove lokacije. Izgradnja saobraćajnice između katastra i džamije treba da formira prostor za parkiranje  cca 25-28 parking mjesta  sa uređenim stazama za pješake, zelenilom i rasvjetom.

Potpisani su i ugovori sa firmom "DSD Projekt" koja će  graditi potporne zidove na gradskom pravoslavnom groblju i koje će biti prošireno  za 1.000 grobnih mjesta. Investicija je vrijedna  50 hiljada maraka. Ovoj firmi je povjeren i posao ograđivanja Partizanovog igrališta, sinonima derventskog rukometa, kojim će po završetku radova upravljati Sportski centar Derventa.

Načelnik  Simić je istakao da će svi projekti iz kapitalnog budžeta, u vrijednosti od dva miliona, biti  realizovani te da se budžet korektno puni i da uopšte nije upitno da li će biti novaca.

"U toku je zamjena krova na sportskoj sali Srednjoškolskog centra, a u toku su i procedure za drugu fazu izgradnje novog vatrogasnog doma, s obzirom da je prva faza izgradnje u završnici. Treba se obradovati i ulici koju zovemo „Rad“ i tu niče više poslovnih objekata.Sa vlasnicima ovih objekata smo dogovorili da se uradi oborinska i fekalna kanalizacija ,a opština će uraditi ulicu sa rasvjetom i trotoarima.Za to je predviđeno 140 hiljada maraka i sada trebamo da raspišemo tender. Tu je i ulica „9.januar“ te vatrogasni dom za koji raspisujemo tender  za drugu fazu i odvojeno je 300 hiljada maraka.Vjerujem da ćemo naredne godine vatrogasce iz centra grada  preseliti u jedan savremeni prostor", rekao je načelnik i dodao  da je u pripremi i rekonstrukcija rasvjete u gradu, te izgradnja određenog broja novih rasvjetnih tijela u vrijednosti od 63.000 KM.

Najznačajniji projekat za opštinu je snabdijevanje vodom južnog dijela opštine u selima Gornji i Donji Cerani, Gornja i Donja Osinja, Crnča ,Pojezna, Mala Sočanica i dio Velike Sočanice.

"Opština Derventa je među kreditno najmanje zaduženim opštinama u RS i mi uvijek imamo rezervu da za kratko vrijeme obezbijedimo kredit kojim možemo finansirati ovaj projekat", istakao je načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije