U Skoplju počela izgradnja regionalnog PET centra

08.11.2013. 09:19 / Izvor: Fena

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i ministarstvo zdravlja Makedonije jučer su, polaganjem kamena temeljca, počeli izgradnju regionalnog PET Centra (pozitronska emisijska tomografija) u Skoplju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i ministarstvo zdravlja Makedonije jučer su, polaganjem kamena temeljca, počeli izgradnju regionalnog PET Centra (pozitronska emisijska tomografija) u Skoplju.

Ovaj PET centar će biti regionalan zato sto će proizvoditi radioaktivne izotope sa IAEA, što ne radi nijedan drugi u regiji. Investicija u objekt je vrijedna oko 620.000 eura, a gradit će je austrijska kompanija Strabag AG. Očekuje se da PET centar počne raditi 2015. godine, javlja Tanjug.

Premijer Nikola Gruevski je rekao da se ovim centrom otvara novo poglavlje u medicinskoj dijagnostici u regiji.

"Cijeli projekt košta više od 12 milijuna eura, pola u opremi, pola u radovima, i predstavlja skoro 12 posto od onih 100 milijuna eura koje investiramo u zdravstvo posljednjih godina", izjavio je Gruevski.

PET skener je medicinska dijagnostička tehnika koja daje vrlo precizne trodimenzionalne slike vitalnih procesa i funkcija tkiva i organa. PET se najviše koristi u onkologiji, jer ova tehnika omogućava precizno razlikovanje malignog od benignog tumora. Tako se štedi i vrijeme i novac tijekom liječenja i moguće je propisivanje najadekvatnije terapije. Aparat ima primjenu i u neurologiji i kod kardiovaskularnih oboljenja.

Od Istanbula do Beča postoji ukupno pet PET centara i oni imaju kamere. Makedonski će biti regionalan zato sto će proizvoditi radioaktivne izotope sa IAEA, sto ne radi nijedan drugi u regiji. To su materijali koji se koriste za dijanostiku i uništenje malignih oboljenja.

"To je naša prednost u odnosu na ostale centre u regiji i umjesto da pacijenti putuju u inozemstvo za ove zdravstvene usluge, strani pacijenti dolazit će kod nas, pri čemu ćemo smanjiti troškove. S  proizvodnjom radioaktivnih izotopa u ovom PET Centru stvorit će se uvjeti za opskrbu i drugih centara s ovim proizvodima, sto omogućuje Makedoniji da postane regionalni centar", izjavio je ministar zdravlja Nikola Todorov.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije