Regulacija Lukavca smanjuje opasnost od poplava

02.11.2020. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Regulacija Lukavca smanjuje opasnost od poplava

U Semberiji se privode kraju radovi na sanaciji korita bujične rijeke Lukavac, koja je mještanima sela Vršani i Novi nanosila veliku štetu plaveći usjeve i domaćinstva više puta godišnje.

Pored završetka radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, u Semberiji se privode kraju radovi na sanaciji korita bujične rijeke Lukavac, koja je mještanima sela Vršani i Novi nanosila veliku štetu plaveći usjeve i domaćinstva više puta godišnje.

Za sanaciju korita Lukavca, u dužini od 12 kilometara, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 720.000 maraka, a projekat bi trebalo da bude završen do kraja novembra.

Miroslav Čvrgić, načelnik Odjeljenja za održavanje vodoprivrednih objekata u JU „Vode Srpske“, ističe da je osim čišćenja korita i sječenja drveća koje smeta proticajnom profilu, očišćeno samo dno rijeke i uređene obalotvrde. Stanovništvo u selima Vršani i Novi živi na području tri rječice -Lukavac, Gnjica i Stupanj koje se obično više puta godišnje izliju.

"Pojedini poljoprivrednici dva puta presijavaju ljetinu da bi uspjeli nešto privrijediti. Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama je bio zatrpan smećem, i to je jedan od razloga zbog kojih je plavio više od 50 domaćinstava" ističe Jovo Jekčić mještanin Novog, koji smatra da će uređenje Lukavca znatno olakšati život stanovnicima njegovog priobalja. 

Vlada RS je u proteklih pet godina za projekat „Zaštita stanovništva od poplava na području Semberije“ obezbijedila oko 50 miliona maraka. Niz vodotoka je rekonstruisano i uređeno, a preostala je izgradnja drinskog nasipa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije