Rekonstrukcija i izgradnja bolnice za psihijatriju na Sokocu počinje 2020.

19.07.2019. 09:40 / Izvor: SRNA
Rekonstrukcija i izgradnja bolnice za psihijatriju na Sokocu počinje 2020.

Cvijetićeva je naglasila da će odobrena sredstva dobro doći u postizanju standarda koje ova ustanova treba da ima.

Direktorica Specijalne bolnice za psihijatriju na Sokocu Biljana Renovica Cvijetić rekla je Srni da će dio od 11 miliona evra za podršku projektima rekonstrukcije psihijatrijskih klinika u BiH, koje je odobrio Savjet Evrope, pripasti ovoj ustanovi i da će ta sredstva biti plasirana posredstvom UNDP-a.

Cvijetićeva je rekla da tokom ove godine slijedi priprema kvalitetnih projekata i potpisivanje više ugovora, kako bi sredinom 2020. započela rekonstrukcija i izgradnja objekata u krugu ove bolnice.

Ona je navela da će biti izgrađeno par novih objekata, rekonstruisani postojeći, te uređeni sportski tereni, park i bolnički krug sa svim sadržajima za ugodniji boravak pacijenata Specijalne bolnice za psihijatriju na Sokocu.

"Koristeći ta sredstva, napravićemo kliniku i vratiti joj nekadašnji sjaj", naglasila je Cvijetićeva i napomenula da ova ustanova postoji više od 60 godina.

Ona kaže da je ova bolnica prošle godine UNDP-u dostavila podatke bitne za početak realizacije projekta rekonstrukcije psihijatrijskih klinika u BiH i da će na osnovu toga biti utvrđen iznos sredstava za sve psihijatrijske ustanove.

Cvijetićeva je naglasila da će odobrena sredstva dobro doći u postizanju standarda koje ova ustanova treba da ima.

Nekadašnja Psihijatrijska bolnica Sokolac, a sada Specijalna bolnica za psihijatriju postoji već 60 godina i bila je najveća ustanova ovog tipa u bivšoj Jugoslaviji sa smještajnim kapacitetom od 500 kreveta.

Sada, u bolnici čiji je kapacitet 200 pacijenata, trenutno boravi njih stotinjak. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije