Investicije / NEKRETNINE

Rekonstrukcija najviše zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj: Za Klinički centar 80 mil. EUR

18.09.2009. 12:06 / Izvor: Fokus

Nedavnim postavljanjem kamena-temeljca za južno krilo Kliničkog centra Banja Luka na Paprikovcu, počela je sveukupna rekonstrukcija najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, u koju će u naredne dvije godine biti uloženo oko 80 miliona eura. Planirani radovi učiniće Klinički centar najmodernijim centrom u ovom dijelu Evrope, a u njemu će sve biti podređeno komforu pacijenata

Prema riječima direktora, Mirka Stenetića, južno krilo Kliničkog centra sastojaće se od dvije lamele. U podrumu lamele A biće smještan Centar za radioterapiju, dok će u drugoj lameli biti dnevne bolnice i cijeli niz ambulanti. Time će konačno biti riješena jedna od najvećih boljki Kliničkog centra, a to je stalno miješanje onih pacijenata koji dolaze na pregled i onih koji leže na klinikama.

- Na etaži iznad toga biće proširen operacioni blok i jedinica intenzivne njege, koji će obuhvatati i sadašnji centralni medicinski blok. Jedinica intenzivne njege koju sad imamo na donjoj lokaciji je malog kapaciteta i ima samo deset kreveta. Mi ćemo je proširiti na 24 kreveta, od kojih će dva biti za velike opekotine, koje se danas ne liječe nigdje u RS i BiH - rekao je Stanetić i dodao da gradnja južnog bloka mora biti gotova u narednih osam mjeseci.

Operativni blok u centralnoj zgradi imaće deset operacionih sala, dok će u južnom krilu biti dvije komplikovane operacione sale, koje ću u nekom budućem vremenu obezbijediti uslove za kardiohirurgiju ili vrhunsku neurohirurgiju.

- Naš zadatak je da napravimo operativni blok koji će po rasporedu i opremi biti najbolji operativni blok u Južnoj Evropi. S njegove južne strane biće hirurške intenzivne njege, a sa sjeverne strane internističke intenzivne njege. To će biti kompleksna cjelina i srce Kliničkog centra, u kojima ćemo brinuti o najtežim bolesnicima. Operacione sale biće građene bez zidova, odnosno s pokertnim panelima, tako da ćemo jednu salu lako moći pretvoriti u drugu. Za njihovu gradnju biće potrebno sedam mjeseci - naglasio je Stanetić.

U budućem Kliničkom centru sve operativne grane biće grupisane na jednom mjestu, što će omogućiti racionalno korištenje ljudstva koje je sada raštrkano na pet lokacija - na Hirurgiji u gradu, četvrtom i petom spratu Kliničkog centra, na Ginekologiji i Dječjoj hirurgiji.

Drugi dio rekontruskcije, tvrdi direktor Kliničkog centra, odnosi se na stacionarni dio centralnog medicinskog bloka i obuhvata pet spratova na kojima su smješteni bolesnički kreveti.

- Buduće sobe biće jednokrevetne i dvokrevetne, a svaka će imati svoj toalet i kupatilo. U tom prostoru ništa neće biti kao što je sada. Svi pregradni zidovi i instalacije idu van, ostaje samo gola betonska konstrukcija, na kojoj će biti ugrađeni novi betonski zidovi, nove instalacije, novi informacioni sistem, bolnička signalizacija, prozori, krov i fasada. Izvođač tih radova odabran je na međunardnom tenderu i za dan ili dva očekujemo odluku Vlade RS, kako bi s izvođačem radova potpisali ugovor - istakao je Stanetić.

Kao i sve vrhunske zdravstvene ustanove u svijetu, i Klinički centar će imati određeni broj takozvanih VIP soba, u kojima će bolesnici, uz posebnu cijenu, moći dobiti dadatni komfor.

Ispod sadašnjeg prizemlja biće izgrađen prvi centar urgentne medicine u RS, po ugledu na američke i vrhunske evropske centre. Centar će biti opremljen s dvije vrhunske sale gdje će raditi hirurzi, dva anesteziologa s vrhunskom kardio-pulmonalnom animacijom, što će predstavljati Klinički centar u malom.

- Rekonstrukcija podrazumijeva i proširenje Zavoda za radiologiju, izgradnju kvalitenog prostora za patologiju i nuklearnu medicinu, koji su sada na privremenim lokacijama. Na sjevernom dijelu Kliničkog centra biće studentski amfiteatar, skladište i patologija - naglasio je Stanetić.

Koliko će sve to precizno koštati, za sada je nemoguće reći. Za dosadašnje radove rezervisano je 20 miliona maraka. Ono što je već sada poznato jeste da će operativni blok koštati oko 30 miliona, a stacionar oko 40 miliona maraka.

- Ne možemo precizno govoriti ni o vremenu završetka radova. Ugovor za gradnju stacionra jeste u fazi potpisivanja, a ako do kraja godine završimo proceduru javne nabavke za operativni blok, odgovorno tvrdim da će većina radova biti gotova do kraja iduće godine - istakao je Mirko Stanetić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije