Rekonstrukcija vodovoda u Sokocu: Zadovoljni investitori i izvođači radova

06.08.2014. 13:42 / Izvor: eKapija.ba
Rekonstrukcija vodovoda u Sokocu: Zadovoljni investitori i izvođači radova

Ekspert za vodovodni sektor ispred Evropske investicione banke Marizena Peterson, zadovoljna je izvršenim radovima u okviru prve faze projekta koji se sastoji iz tri komponente.

Predstavnica Evropske investicione banke, predstavnici Tima za upravljanje projektima Vlade RS, konzorcija koji čine španska „Eptisa“ i „Voding-92“ iz Bijeljine, te firme izvođača“AA-komerc“ iz Pala i „Rajak VoB“ iz Sokoca, u pratnji rukovodstva opštine Sokolac obišli su jučer radilište u gradskom naselju Sokolac, gdje su u toku radovi na rekonstrukciji primarnog vodovoda.

Ekspert za vodovodni sektor ispred Evropske investicione banke Marizena Peterson, zadovoljna je izvršenim radovima u okviru prve faze projekta koji se sastoji iz tri komponente.

"Sve što je planirano urađeno je do sada u procentu od 80 odsto. Sve ide po planu. Završetak kompletnog projekta očekuje se sredinom 2016. godine. Korisnik opština Sokolac dobiva sredstva Evropske unije iz IPA – granta i za sada sve teče dobro. Nadamo se da ćemo doprinijeti boljoj usluzi građana kod korištenja vodovoda na području opštine Sokolac, što nam je i bio cilj", istakla je predstavnica Evropske investicione banke, nakon obilaska terena.

Ona je rekla da banka podržava izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, sve aktivnosti vezane za poboljšanje životnog standarda stanovništva Sokoca i zaštitu životne sredine i naglasila da u banci postoje kreditne linije koje su predviđene za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, tako da su voljni pomoći i u narednom periodu. Na sastanku sa predstavnicima lokalne zajednice i izvođača radova, Peterson je pomenula da Evropska unija kroz grant sredstva podržava i izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, dalja realizacija projekta snabdijevanja vodom i kanalizacija zavisi od opštine Sokolac i njenog tima koji priprema projekat, jer su Evropska investiciona banka i Tim za upravljanje projektima ispoštovali sva očekivanja.

"Danas sam čuo nekoliko korisnih savjeta i sugestija i sigurno ćemo ih koristiti u narednom periodu. Kada se završe ovi projekti pripremićemo projekat koji se odnosi na sistem za prečišćavanje otpadnih voda, na osnovu postojećeg - idejnog, koji ćemo proslijediti banci u kojoj, kako smo čuli, postoje i grant sredstva za ovakve projekte, tim prije što se mi kao opština ne možemo kreditno zadužiti. Sigurno je da ćemo započeti posao završiti kako treba i nadamo se razumijevanju Tima za upravljanje projektima, a posebno predstavnika Evropske banke", rekao je načelnik Bjelica.

I u Timu za upravljanje projektima Vlade RS, ocijenili su da radovi na dijelu Komponente 1 – projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija“ opštine Sokolac teku planiranim tokom.

"Očekuje se da u narednih 10-15 dana ovi radovi budu finiširani što se tiče rekonstrukcije glavnog transportnog cjevovoda, tako da smatramo da je postignuta dinamika i kvalitet", ocijenio je Nenad Đukić iz Tima za upravljanje projektom.

"U Sokocu je to dobro. Svi radovi teku planiranom dinamikom, pa može se reći, možda i nešto malo brže od toga. Čuli smo da je i Peterson iz Evropske investicione banke dala određene pohvale za dinamiku i za kvalitet radova, što je veoma bitno s obzirom da je ta banka dala kreditna sredstva, a ujedno je i predstavnik donatora, cijeni glavni nadzorni inženjer u kompletnom projektu koji se realizuje u 23 opštine", kaže Zdravko Stevanović.

I u firmi „AA-komerc“ iz Pala su potvrdili da je do sada izvršeno oko 80 odsto radova na rekonstrukciji primarnog cjevovoda u gradskom naselju Sokolac.

"Nadamo se da ćemo posao završiti u planiranom roku iako smo imali kišne dane u minula tri mjeseca i malo kašnjenje u početku radova zbog naših obaveza na otklanjanju posljedica majskih poplava u Šekovićima. Bilo je malo problema sa podzemnim instalacijama na koje smo nailazili jer neke nisu bile tačno označene, ali smo to riješili na najbolji mogući način. Prijatno smo iznenađeni saradnjom i razumijevanjem građana prilikom izvođenja radova u gradskom naselju Sokolac i na tome im se posebno zahvaljujmemo", istakla je Aleksandra Čvoro iz firme „AA-komerc“ izvođača radova.

Radovi na rekonstrukciji primarnog voda krog Sokolac od Podromanije do mosta na ulasku u gradsko naselje iz pravca Han Pijeska, na ugradnji opreme na vodosistemu Sokolac i izgradnji primarnog potisnog cjevovoda na vodovodu Knežina počeli su krajem marta i evo čuli smo ulaze u završnu fazu. Ukupna investicija vezano za ova tri podprojekta je oko 934.600 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije