Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu kreće od marta

09.02.2016. 08:31 / Izvor: Akta.ba
Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu kreće od marta

Rekonstrukcija vodovodne mreže kreće od marta kada bi trebala početi njena prva faza, a to je utvrđivanje precizne dijagnostike stanja čitave mreže. Taj dio će finansirati Kanton sa 3,5 miliona eura.

Ambasadorica Francuske u BiH Clair Bodonyi i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković razgovarali su o pripremama za EYOF, o raspodjeli javnih prihoda i početku rekonstrukcije vodovodne mreže.

Navedeno je da rekonstrukcija vodovodne mreže u KS kreće od marta kada bi trebala početi njena prva faza, a to je utvrđivanje precizne dijagnostike stanja čitave mreže.

"Taj dio će finansirati Kanton sa 3,5 miliona eura. Kako je istakao premijer, od Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD-a dobijena je načelna suglasnost za kredit u iznosu od 30 miliona eura, a u naredne dvije do tri godine projekt bi trebao biti okončan njegovom posljednjom fazom, a to je rekonstrukcija i ugradnja vodomjera u domaćinstvima Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Press službe KS-a.

Nakon što je domaćinstvo Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva za održavanje EYOF-a  pomjereno za 2019. godinu, u Budžetu za 2016. godinu planirana su sredstva u svrhu stvaranja  preduslova za doček mladih sportista. Za izgradnju veritkalnog transporta na Bjelašnici rezervisano je 8,5 miliona eura, od proljeća će biti nastavljena gradnja akumaulacija za vještačko zasnježivanje kao i osvjetljavanje skijaških staza.

„Završili smo procedure i krećemo u raspisivanje javnih tendera za projekte na Bjelašnici. Imamo investitora koji je spreman obezbijediti ledenu dvoranu, ukoliko se Skenderija ili Zetra ne osposobe u tu svrhu“, objasnio je premijer Konaković te zahvalio gošći na spremnosti da stručni ljudi iz Albertvilla svoja znanja i iskustva u posebno izrađenoj studiji prenesu organizatorima sarajevskog EYOF-a, a što bi finansijski podržala francuska Vlada.

Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza koju je na zahtjev Vlade KS izradio Ekonomski institut u Sarajevu donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u Kantonu Sarajevo kao i analizu prikupljanja i raspodjela finansijskih sredstava ostvarenih po osnovu tih poreza. Kako je istakao premijer Konaković, studija će 10. februara biti predočena i javnosti, a prethodno će biti upućena na relevantne domaće i međunarodne političke i ekonomske adrese u  BiH.

„Ekonomske analize i parametri koje ćete vidjeti u studiji govore o prihodima od oko 2,5 milijardi KM koji se prikupljaju u KS-u, i povratu od 380 miliona u taj isti Kanton. Vjerujemo da će razgovori o ovoj temi biti zasnovani na argumentima. Od međunarodne zajednice očekujemo objektivan pristup ovom pitanju. Podatak da je u protekle četiri godine u KS uplaćeno tri milijarde KM više od čitave Republke Srpske govori o veličini i vrijednosti ekonomskih procesa koji se ovdje odvijaju“, objasnio je premijer Konaković aktuelno pitanje javnih prihoda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije