Rekonstrukcijom puta Šćepan Polje-Plužine biće povećana bezbjednost

15.12.2018. 09:11 / Izvor: SRNA
Rekonstrukcijom puta Šćepan Polje-Plužine biće povećana bezbjednost

Dionica puta u BiH između Foče i Huma, takođe treba da se rehabilituje, a projektna dokumentacija se finansira posredstvom EU IPA fondova u toj zemlji.

Glavni projekat i tenderska dokumentacija za rekonstrukciju magistralnog puta Šćepan Polje-Plužine će na nacionalnom nivou u Crnoj Gori poboljšati drumski saobraćaj, bezbjednost na putu i smanjiti vrijeme putovanja, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore.

Ovaj projekat će poboljšati regionalne veze putem transportne rute na Koridoru "Pet ce" na zapadnom Balkanu, povezujući Albaniju, Crnu Gora i BiH sa centralnom Evropom, navodi se u saopštenju.

Projekat je pripremljen za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva sa ciljem pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju odnosno rekonstrukciju putne dionice dužine 20 kilometara od novog graničnog prelaza Paklice do Plužina.

Rezultati projekta predstavljeni su u petak na završnoj radionici koja je održana u Podgorici.

"Za dionicu dužine tri kilometra od Paklica do novog mosta preko rijeke Tare, ne uključujući sami most, na granici između Crne Gore i BiH, projektna dokumentacija je pripremljena samo na nivou idejnog rješenja, pa je neophodna dalja razrada uključujući i procjenu uticaja na životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Dionica puta u BiH između Foče i Huma, takođe treba da se rehabilituje, a projektna dokumentacija se finansira posredstvom EU IPA fondova u toj zemlji.

Projekat je implementiran kroz grant od 3,6 miliona evra koji finansira EU i on će pomoći Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da planira i sprovede potrebnu rehabilitaciju puta koji je dio E-762 evropske rute i glavne putne mreže u Crnoj Gori.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković rekla je da je taj putni pravac vrlo važna regionalna konekcija koja je predviđena da poboljša uslove puta, skrati vrijeme putovanja i poveća nivo sigurnosti veza između Tirane, Podgorice i Sarajeva.

"Ova dionica je veoma zahtijevna pogotovo u zimskim uslovima, jer se odnosi na rekonstrukciju 24 tunela za koje je kroz idejni projekat trebalo pronaći poboljšano rješenje, upravo zbog velikih snježnih nanosa i odrona", navela je Živkovićeva.

Ona je rekla da su kolege iz BiH paralelno radile na projektnoj dokumentaciji za njihov dio od Foče do Huma, koji dalje vodi do Sarajeva.

"Na toj dionici oni su već obezbijedili za jedan dio kofinansiranje iz pretpristupne pomoći EU. Kompletna dionica rekonstrukcije je procijenjena na 140 miliona evra i zahtijeva zajednički nastup prema budućim evropskim fondovima pored angažmana koje bi imale obje države", zaključila je Živkovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije