al
Republika Srpska je dobila prvi Park prirode Cicelj u Čajniču

Investicije / PROJEKTI

Republika Srpska je dobila prvi Park prirode "Cicelj" u Čajniču

14.12.2018. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Nakon višegodišnjih istraživanja Republika Srpska je dobila prvi Park prirode „Cicelj“, u Čajniču.

Ovo zaštićeno područje rasprostire se na više od 300 hektara sa endemskim vrstama bilja, specifičnim sastavom zemljišta i kvalitetom vode.

Prvi Park prirode Cicelj jedinstven je kao zaštićeno područje i zbog karakteristika da neki njegovi dijelovi graniče s urbanim dijelom naseljenog mjesta Čajniče.

Posebna vrijednost jeste u Orlovačkim stijenama, a izdvajaju se i tri planinska vrela vode: Trojan, Hladna voda i Cicelj.

"Tu je i oko 15 hektara stroge zaštite i to je jedan jedinstven slučaj da mi na 300 metara vazdušno od grada imamo prašumski rezervat to nema nigdje u okruženju i ponosni smo na to", kaže Njagoš Tupeša, predsjednik Eko-centra Čajniče.

U ovom parku prirode je i 513 posebnih biljnih vrsta, od kojih njih dvadeset zbog svoje rijetkosti se smatra posebnim.

Stručnjaci ističu sve pohvale Čajničanima da su velikim zalaganjem uspjeli da istraživanjima prikupe sve podatke koji su pomogli da se izradi studija i da Vlada Republike Srpske donese odluku o proglašenju. Parkom prirode će upravljati Šumsko gazdinstvo “Vučevica”.

Na svečanoj ceremoniji uručenja odluke o gazdovanju parkom, institucijama, organizacijama i pojedincima uručena su priznanja.

Podsjećamo park prirode "Cicelj" je dugogodišnji projekat EКO centra „Čajniče“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije