Investicije / NEKRETNINE

Republika Srpska uskoro dobija inovacioni centar

12.02.2008. 10:06 / Izvor: Nezavisne novine

Ministar nauke i tehnologije RS Bakir Ajanović najavio je jučer formiranje inovacionog centra Banja Luka, koji će prema evropskim i svjetskim iskustvima pomoći stvaranju malih i srednjih preduzeća u oblasti visokih tehnologija, na čemu će posebno biti angažovani mladi visokoobrazovani kadrovi.

On je istakao da će inovacioni centar Banja Luka predstavljati naučno – tehnološki, dinamičan i moderni poslovni kompleks. Ajanović je naveo da će taj centar predstavljati novu poslovnu infrastrukturu i pojasnio da je riječ o velikoj investiciji. Prema njegovim riječima, centar će biti podrška razvoju RS i sprečavanju odliva obrazovanog kadra.

"Njegov zadatak će biti razvoj preduzetničke infrastrukture, obrazovanje i konsalting za preduzetnike, jačanje tehnološke inovacijske konkurentnosti malih i sredjih preduzeća" rekao je Ajanović.

U ovaj projekat biće uključeni Vlada RS, koja će za ove potrebe iz Razvojnog projekta obezbijediti 11,2 miliona KM i vlada Norveške koja će posredstvom svoje Agencije za industrijski razvoj obezbijediti 5 miliona KM koje će plasirati tokom pet godina. Osim njih, nosioci projekta su i Univerzitet u Banja Luci koji će obezbijediti projektnu dokumentaciju i zemljište za inovacioni centar, Administrativna služba grada Banja Luka i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Nikola Vukmirović istakao je da u procesu globalizacije, preduzeća iz RS trebaju ići u svijet, jer samo prodorom na svjetsko tržište mogu obezbijediti intenzivniji razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije