RETROSPEKTIVA 2011 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2011. godini

29.01.2012. 20:12 / Izvor: eKapija.ba
RETROSPEKTIVA 2011 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJA i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika 'eKapije' u 2011. godini

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2011. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT.

Protekla godina donela nam je mnoštvo zanimljivih priča u ovoj oblasti – na našoj listi najčitanijih našle su se najrazličitije priče. Zbog toga je retrospektiva koju vam predstavljamo posebno interesantna – tu su "veliki igrači", poput "Telekoma" koji je od 26. januara ponovo stoprocentno u domaćem vlasništvu, ali i dva projekta koji direktno utiču na naš svakodnevni život – kako ćemo plaćati karte u gradskom prevozu ("BusPlus") i hoćemo li konačno moći da prenosimo broj mobilnog telefona iz jedne mreže u drugu.

Zatim, 2011. obeležila su i tri tehnološka parka, od kojih su dva sve bliže otvaranju, dok se početak gradnje trećeg još uvek čeka. Tu su i srpski znalci, od studenata do već iskusnih stručnjaka, kojima je zajedničko da nas na najbolji način predstavljaju u svetu. Nadalje, na listi 15 najčitanijih naći ćete i velike najave ("Motorola" u Srbiji), velike rezultate (srpski solarni punjač najbolji u Evropi), i velike ambicije (da li će Tesla dobiti prvi "pravi" spomenik u Srbiji).

Dok iščekujemo šta će nam doneti godina pred nama, za koju već sada možemo slobodno reći da će biti u znaku digitalizacije televizije, ali i spajanja televizije i Interneta (sudeći pema dosadašnjim dešavanjima), pogledajmo kakve su priče obeležile 2011.

Prvo mesto zauzela je prodaja "Telekoma Srbija" – hoće li ga kupiti Meksikanci, Francuzi, Nemci ili Austrijanci – nagađalo se od početka 2011. Ponudu za 51% udela u srpskom teleoperatoru, na kraju je, ipak, dostavio samo "Telekom Austria", ali Vlada nije pristala na cenu od 1,1 mlrd EUR.

Onda je priča počela da dobija sasvim novi rasplet, kada je objavljeno da Vlada neće prodavati svoj deo, već da će sam "Telekom" okupiti onih 20% akcija, koliko je grčki OTE imao u vlasništu. Bilo je malo nedoumica oko cene, spekulisalo se ko ce iz ove transakcije izaći kraćih rukava, i da li ćemo na kraju skuplje kupiti nego što smo prodali.

Na kraju smo se usaglasili sa Grcima, pa je OTE za svoj deo dobio 380 mil EUR, a od 26. januara "Telekom" je stoprocentno srpski.

Ostalo je još da vidimo kada će početi podela besplatnih akcija, i ko će pohrliti da otkupi deonice kada ovaj gigant konačno izađe na berzu. Sasvim dovoljno da priča o "Telekomu" i u narednom periodu nastavi da bude na vrhu liste čitanosti.

A dok nagađamo koliko ćemo para u novčanik staviti od besplatnih akcija, u Beograd je, hteli mi to ili ne, stigao "BusPlus", drugoplasirani na našoj listi.

Oko ovog projekta su se tek lomila koplja – kako se izdaje, kako se koristi, koliko ćemo plaćati prevoz. I na kraju, pitanje koje nas sve brine - hoće li nam gradski saobraćaj, zahvaljujući elektronskoj naplati, biti brži ili sporiji? Hoće li prestonica dobiti evropski sistem ili saobraćajni kolaps? Na ove odgovore nećemo još dugo čekati – od 1. februara kreće primena "BusPlus" karti u beogradskom GSP-u.

Na trećoj poziciji je "Muehlbauer"-ov Tehnološki park u Staroj Pazovi, investicija čija će vrednost, prema najavama, dostići vrednost od čak 10 mil EUR. U centru u kome će se proizvoditi tehnološka rešenja za elektronsku identifikaciju posao će najpre naći 100 inženjera, i to, ako sve bude išlo po planu, već u aprilu ove godine.

Nema razloga da ne verujemo da će tako i biti, jer od kako je, u oktobru 2011. gradnja parka započela, sve teče kako je i predviđeno.

Četvrto mesto je pripalo televiziji "Al Jazeera" o kojoj se šuškalo da će kupiti TV "Avalu", što se nije desilo, ali i da će početi da emituje program na Balkanu, što se, na radost ljubitelja egzotičnih programa, ostvarilo. Od sredine novembra, program ove televizije dostupan je na jezicima naroda bivše Jugoslavije.

I petoplasirani Tehnološki park na Zvezdari, čiji je početak gradnje jedno vreme bio neizvesan, sada polako ali sigurno dobija izgled kakav su projektanti zamislili. Izgradnja "Zvezdarske silicijumske doline" počela je prošlog proleća, a planirano je da ovaj naučno-tehnološki kompleks na 16.000 kvadrata, namenjen firmama u povoju i tehnološkim kompanijama koje se brzo razvijaju, bude završen do marta.



Naći najpovoljnijeg mobilnog operatora, a zadržati isti telefonski broj, više nije nemoguća misija. Od 1. jula prenosivost broja na drugog mobilnog operatora dostupna je i našim građanima, a sudeći po interesovanju koje je izazvala ova promena (samo za prvih 15 dana više od hiljadu građana podnelo je zahteve), mnogi nisu bili zadovoljni dosadašnjim izborom. Zato, evo prilike da date šansu i drugoj kompaniji, ukoliko je baš ovo mogućnost koju ste čekali. Ova priča na šestom je mestu naše liste.

Još jedan tehnološki park našao je svoje mesto među najčitanijim pričama u 2011. godini. Ipak, za razliku od prva dva, situacija je ovde malo drugačija, jer epilog priče o Tehnološkom parku u Inđiji još čekamo.

Početak realizacije ovog projekta, koji je na sedmoj poziciji, najvljuje se već 4 godine, ali je kriza nekoliko puta menjala planove velikih kompanija koje su se interesovale za dolazak u Srem. Investitori u izgradnji, indijska "Embassy group" (kojoj je lokalna samouprava pribavila svu neophodnu infrastrukturu), već nekoliko puta su najavljivali zahuhtavanje ovog posla, ali kako će se stvari odvijati, videćemo. Možda nam baš 2012. donese preokret u ovom poslu.

(Glavni poštanski centar)

Još malo je ostalo do završetka izgradnje Glavnog poštanskog centra u Beogradu, a stanovnici glavnog grada sa nestrpljenjem očekuju kada će objekat u Ugrinovačkoj ulici, u blizini autoputa za Novi Sad, početi sa radom. To se najbolje vidi jer je i ova investicija već drugu godinu za redom na listi najčitanijih, a ovog puta se našla na osmom mestu.

Glavni poštanski centar vredan je oko 15,8 mil EUR, i kada bude izgrađen biće u funkciji međunarodnog, regionalnog i lokalno poštansko-logističkog centra.

Deveta pozicija zasluženo je pripala beogradskoj Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije koja je postala deo "ComTrade" grupe. Ovakva investicija uspešne kompanije, poput "ComTrade"-a, pokazala je da i u našoj zemlji postoji visok nivo svesti o značaju obrazovanja za poslovni uspeh, ali i za dugoročni održivi razvoj nacionalne ekonomije. Diplomci ove škole su tako, stičući znanje i status kompletnih IT stručnjaka, dobili priliku da se, osim u "ComTrade"-u, zapošljavaju u najvećim svetskim kompanijama.

U međuvremenu, sa radom je počela i srednja škola za informacione tehnologije, pa su i neki novi klinci dobili priliku da ljubav i talenat za rad na računaru pretvore u profesiju.

(Solarni punjač)

A da imamo mlade stručnjake svetskog glasa, potvrđuju i naši desetoplasirani – grupa studenata Beogradskog univerziteta koja je konstruisala prvi solarni punjač mobilnih telefona, i pobedila na takmičenju Evropske komisije u oblasti obnovljivih izvora energije.

Solarni punjač, ili strawberry drvo, poklonjen je u oktobru stanovnicima Beograda i postavljen ispred zgrade opštine Zvezdara.

Mesto na listi "top 15" u protekloj godini našao je i zajednički poslovni poduhvat "Telefonije" i "Telenora" – postavljanje optičkog kabla vrednog nekoliko miliona evra od Dobanovaca do Dimitrovgrada, koji je zauzeo jedanaesto mesto, kao i regionali top-šop kol centar kompanije "Studio Moderna" u Subotici, koji je na dvanaestoj poziciji.

Početkom minulog novembra saznali smo i da američka "Motorola" traži srpska preduzeća sa razvijenom softverskom tehnologijom u koja bi mogla da investira. Dobar znak, i velika nada za srpske IT kompanije, koje zadovoljno trljaju ruke na ovako lepe vesti, koje su na trinaestom mestu.

Proizvodi američkog giganta su u međuvremenu i zvanično stigli na naše tržište, i to u partnerstvu "Motorole" sa kompanijom Roaming Electronics. Tako su svi ljubitelji dobrih gedžeta dobili znatno veći izbor pri kupovini - tu su tablet Xoom, zatim Atrix, Defy+, Domino+, DominoQ, Gleam, Bunting 3G i nezaobilazni RAZR.

U 2012. očekujemo sledeći potez Amerikanaca.

Četrnaesta na listi je još jedna srpska firma kojom se dičimo u svetu - Novosađani koji naplaćuju parking Holanđanima – kompanija "SMS parking. Inovativni, preduzimljivi i kreativni, najavili su da nameravaju da se šire i van granica starog kontinenta, te da za ovu godinu već pregovaraju sa firmama iz Amerike, Kanade i Bahreina. Mi im držimo palčeve, i nadamo se da ćemo u nekoj sledećoj retrospektivi čitati o njihovim novim uspesima.

Za sam kraj, na petnaestoj poziciji nešto potpuno neobično – Teslin toranj u Beogradu. Hoće li ga izgraditi, gde, i kako će izgledati? Imamo godinu pred nama da ovo saznamo.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji SPORT, TRGOVINSKI CENTRI, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, INDUSTRIJA i SAOBRAĆAJ?


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije