Revizija Hidrogradnje: Troškovi potcijenjeni za najmanje 25.798 KM

02.09.2020. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Revizija Hidrogradnje: Troškovi potcijenjeni za najmanje 25.798 KM

Za iskazane zalihe gotovih proizvoda u iznosu od 639.304 KM Hidrogradnja nema podatke, niti prati efekte troškova zaliha i njihovo učešće u cijeni koštanja.

Ured za reviziju institucija FBiH izvršio je reviziji finansijskih izvještaja Hidrogradnje d.d. Sarajevo u stečaju, te su im dali negativno mišljenje.

Naveli su da nekretnine, postrojenja i oprema i revalorizacione rezerve su potcijenjene za 36.048.006 KM jer Društvo nije evidentiralo povećanje na ovim pozicijama prema izvršenoj procjeni.

Dalje, za iskazane zalihe gotovih proizvoda u iznosu od 639.304 KM Hidrogradnja nema podatke, niti prati efekte troškova zaliha i njihovo učešće u cijeni koštanja. Uspostavljene evidencije ne daju podatak o stvarnoj cijeni, ne može se utvrditi koja je cijena niža (prodajna ili cijena koštanja) radi pravilnog mjerenja vrijednosti zaliha.

Pored toga, ova firma je tokom prethodnih godina poslovala sa konstantnim gubicima.

"Akumulirani gubici iz prethodnih godina, postojanje značajnih sudskih predmeta i potencijalnih obaveza, te otežana sposobnost u izmirenju tekućih obaveza, izražavaju sumnju u sposobnost Društva da posluje neograničeno. Prilikom sastavljanja finansijskih izvještaja Uprava Društva nije postupila u skladu sa tačkom 25 MRS-a 1 - Prezentacija finansijskih izvještaja, jer nije izvršila procjenu niti je objavila značajnu neizvjesnost u vezi s neograničenim poslovanjem u budućnosti", navedeno je.

To nije sve.

Hidrogradnja je 22. septembra 2016. godine Rješenjem Općinskog suda u Sarajevu pokrenula stečajni postupak, dok je Stečajni plan reorganizacije prihvaćen u septembru 2019. godine i nije realizovan do okončanja revizije.

Dužina procesa može uticati na obezvređenje imovine Društva i time dovesti u pitanje ostvarenje osnovnih ciljeva Stečajnog plana.

Od usvajanja plana do okončanja revizije objavljeno je pet javnih nadmetanja za prodaju imovine.

"Niti na jednom nije bilo zainteresiranih ponuđača, te su prodaje proglašene neuspjelima. Osnovni ciljevi stečajnog plana su: reorganizacija subjekta, nastavak poslovanja, namirenje povjerilaca i penzionisanje radnika koji imaju uslove za to", navodi se.

Revizori zaključuju da rok od devet mjeseci za realizaciju Plana ističe i da nije pristigla nijedna ponuda, dovodi u pitanje da li je cijena imovine realno iskazana i da li se ponuda u ukupnom iznosu imovine pod B može realizirati.

Tačnije, revizori se pitaju da li je Plan realan jer je suština da se se imovina stečajnog dužnika proda kupcu.

"Također, nismo se uvjerili da su organi upravljanja stečajnog postupka, svako u okviru svoje nadležnosti, uradili sve kako bi se ostvarila bolja naplata potraživanja priznatih u stečajnom postupku, uz zadržavanje dijela poslovanja stečajnog dužnika, niti su nakon neuspjelih licitacija razmatrali valjanost Plana", istaknuto je u revizorskom izvještaju. 

Zbog toga su revizori preporučili preispitivanje Stečajnog plana.

Zapisnik Općinskog suda iz 2019. godine kaže da, ukoliko se u roku od devet mjeseci ne pronađe kupac, zakazat će se Skupština povjerilaca, koja treba odlučiti o daljnjem toku ovog stečajnog postupka.

Budući da rok ističe u 2020. godini, postoji realna sumnja u realizaciju Stečajnog plana u propisanom roku. To može uticati na stanje imovine i mogućnost namirenja povjerilaca, kao i ostvarenja ostalih ciljeva koji su utvrđeni Planom.

Revizori su zaključi kako stečajni plan ne sadrži dodatne mogućnosti pronalaska izvora finansiranja, što dovodi u pitanje primjenu vremenske neograničenosti poslovanja.

Troškovi su, kako se navodi, evidentirani u 2020. godini, a radi se o fakturama po različitim osnovama u iznosu od 25.798 KM.

Zbog neprovedenih računovodstvenih postupaka u pripadajućem obračunskom periodu obaveze i troškovi perioda potcijenjeni su za najmanje 25.798 KM, a finansijski rezultat precijenjen za isti iznos, što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.

Zato revizori preporučuju da se troškovi i obaveze priznaju i evidentiraju u momentu nastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije