RMU Breza u probni rad pustio novo mehanizovano široko čelo

04.06.2014. 14:19 / Izvor: Naša riječ
RMU Breza u probni rad pustio novo mehanizovano široko čelo

Novi mehanizovani širokočelni kompleks kojeg je u jamu Kamenice isporučila poljska kompanija Kopex iz Katowica vrijeđanje 20 miliona KM i to je najveća poslijeratna investicija u nekom od bh. rudnika.

U RMU Breza u ponedjeljak je u probni rad pušteno novo mehanizovano široko čelo koje u velikoj mjeri pomaže rudarima, omogućavajući im veću proizvodnju, bolju sigurnost, ali i humanije uslove za rad. Novi mehanizovani širokočelni kompleks  vrijedan je 20 miliona KM i to je najveća poslijeratna investicija u nekom od bh. rudnika. Kako nam je kazao Suad Čosić, generalni direktor RMU Breza, poslovi instalacije i ugradnje opreme protekli su bez problema i zastoja, te zahvaljujući stručnosti i predanom radu brezanskih komorata, probni rad počinje 15-tak dana prije plana.

"Instalacijom novog širokog čela moći ćemo proizvoditi 55 hiljada, a do kraja godine i 60 hiljada tona mjesečno. Osim toga, kada polovinom jula. nakon deset godina pauze u mehanizovanom otkopu, u jami Sretno pustimo u rad reparirano čelo moći ćemo proizvoditi dodatnih deset hiljada tona mjesečno", ponosno će direktor Čosić, koji je jučer sa članovima uprave rudnika bio na licu mjesta prilikom puštanja u probni rad novog čela u jami Kamenice.

Time će se steći realni preduslovi da RMU Breza dostigne prijeratnu proizvodnju, kada su brezanski udarnici, prije svih heroj rada Alija Sirotanović, obarali rekorde proizvodnje i ljudske izdrživosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije