Rogatica: U toku radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže

06.08.2014. 14:09 / Izvor: eKapija.ba
Rogatica: U toku radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže

U okviru prve komponente rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Rogatici, za šta će biti izdvojeno 1.412.305 KM, do sada je iskopano 560 metara kanalizacije i postavljeno 14 šahtova za prigradsko naselje Plješevica.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac jučer je bio domaćin sastanka svih partnera projekta rekunstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na području opšine Rogatica: nadležnih opštinskih odjeljenja i službi, JP "Komunalije", izvođača radova „Mibral“, nadzornog organa „Voding 92“, Tima za upravnjanje projektima Ministarstva finasija RS, i Evropske investicione banke koju je predstavljala Marzenna Pettersson, specijalista za Sektor voda Tehničkog direktorata za upravljanje vodom i otpadom.

Pettersson se interesovala se za dosadašnji tok realizacije projekta i dobila uvjeravanja svih partnera da su zadovoljni obavljenim poslom i optimisti u pogledu njegovog daljeg toka. Ne želeći ništa da da prejudicira izrazila je optimizam u pogledu zatvaranja finasijske konstrukcije projekta, te savjetovala da se grant-sredstva iskoriste u optimalnim iznosima i ubrza dinamika provođenja obaveznih procedura.

Izvođač radova je, uprkos meteorloškim prilikama koje im ne idu na ruku, još jednom ponovio da očekuje završetak radova čak i prije planirane dinamike.

Nakon sastanka partneri na projektu obišli su radilište gdje su se uvjerili kako je „Mibral“ od dana uvođelja u radove do danas uradio 560 metara kanalizacionog kanala, položio cijevi i postavio 14 pripadajućih šahtova.

Projekt sanacije vodovodne i kanalizacione mreže u opštinama Republike Srpske najveći je investicioni projekat u ovom entitetu i obuhvata 24 opštine: Rogatica, Prijedor, Kotor Varoš, Ribnik, Brod, Pale, Sokolac, Trebinje, Zvornik, Gacko, Lopare, Donji Žabar, Gradiška, Han Pijesak, Laktaši, Novi Grad, Šamac, Šekovići, Šipovo, Trnovo, Vlasenica, Vukosavlje, Kozarska Dubica i Teslić.

Rogatički projekat ViK vrijedan je 6 miliona, i u pripremi je još od 2010. godine. Izvori finasiranja su kreditna sredstva Evropske investicione banke 50%, grant sredstva 35% i učešće opštine 15%. Čine ga 23 potprojekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u seoskim, prigradskim i gradskim naseljima i nabavka neophodne opreme.

Podijeljen je u tri komponente. Trenutno se izvode radovi na prvoj. Komponenta 1. uključuje izgradnju distributivne mreže u prigradskom naselju Borač 2 (od naselja Borač 1 do ciglane), nabavku opreme za održavanje sistema i detekciju i opravku kvarova na mreži, izgradnju fekalne kanalizacije u naselju Ptičijak, izgradnju kanalizacije u prigradskom naselju Borač 2 i zgradnju kanalizacije u naselju Plješevica.

Podsjećanja radi: Opština Rogatica je 27.06.2014. godine potpisala Ugovor o izvođenju radova - komponenta 1. sa preduzećem "Mibral" Novo Sarajevo. Vrijednost ugovora je 1.412.305 KM, a predviđeni rok za realizaciju je 18 mjeseci. Dana 10.07.2014. godine izvođač je i zvanično uveden u posao u prisustvu predstavnika preduzeća Voding 92 koje vrše nadzor nad implementacijom projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije