Rok za privatizaciju državnih preduzeća produžen za godinu dana

22.08.2015. 10:42 / Izvor: SRNA
Rok za privatizaciju državnih preduzeća produžen za godinu dana

Srbija zatražila da se za godinu dana produži rok za privatizaciju nekih državnih preduzeća, dok je MMF apelovao da se ubrza proces restrukturisanja javnih preduzeća, prije svega u oblasti elektroenergije, gasa i infrastrukture.

Vlada Srbije i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ dogovorili su razgovor o prostoru za povećanje plata i penzija, izjavio je srpski ministar finansija Dušan Vujović.

On je rekao da je Srbija zatražila da se za godinu dana produži rok za privatizaciju nekih državnih preduzeća, dok je MMF apelovao da se ubrza proces restrukturisanja javnih preduzeća, prije svega u oblasti elektroenergije, gasa i infrastrukture.

Kada je riječ o povećanju plata i penzija, Vujović navodi da će u jednom dijelu za 1,1 milion ljudi to biti apsolutno povećanje, pošto njihove plate i penzije nisu smanjene.

"Manji dio ljudi, njih nešto više od 100.000, u javnom sektoru imaće veću platu nego prije početka ovih reformi", rekao je Vujović novinarima, nakon sastanka sa misijom MMF u Narodnoj banci Srbije /NBS/.

Istakavši da je početni sastanak bio veoma dobar, Vujović je naveo da će u jednom manjem dijelu to povećanje biti djelimična kompenzacija za smanjenje primanja koje je bilo neophodno na početku reFormi.

"Misija MMF je naglasila da Srbija u svakom pogledu prebacuje postavljene makroekeonomske i makromonterane ciljeve", rekao je Vujović, navodeći da se zaključni sastanci sa Misijom MMF očekuju 31. avgusta i 1. septembra.

Vujović je rekao da će projekcija bruto domćeg proizvoda Srbije biti revidirana sa minus 0,5 odsto, kada je počeo aranžman iz predostrožnosti, na plus 0,5 odsto do kraja godine i da će deficit biti revidiran za 70 milijardi dinara manje /580 miliona evra/.

On je rekao da je od MMF traženo dopunsko vrijeme od godinu dana da se riješe pitanja nekih preduzeća, zbog toga što proces privatizacije i rješavanje njihovog statusa ide sporije, nego što se očekivalo, zbog pravnih i administrativnih ograničenja, ali i zbog otpora u preduzećima.

"Fokus će biti kako da se ubrzaju strukturne reforme", naveo je Vujović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije