Rok za završetak radova na obnovi Isa-begovog hamama kraj februara

27.01.2015. 12:07 / Izvor: Fena

Radovi na obnovi najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu Isa-begovog hamama još traju, a rok za njihov završetak pomjeren je za kraj februara - potvrdio je Feni direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.

Radovi na obnovi najstarijeg gradskog turskog kupatila u Sarajevu Isa-begovog hamama još  traju, a rok za njihov završetak pomjeren je za kraj februara - potvrdio je Feni direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.
 
Riječ je o unutrašnjim i vanjskim radovima koji trebaju biti u potpunosti završeni da bi krajem februara moglo početi unošenje namještaja u objekt.
 
"Planiramo da krajem februara počnemo unositi namještaj i pripremamo hamam za njegovo konačno otvaranje. Prema dogovoru s Direkcijom vakufa Republike Turske, koja finansira obnovu, ne žurimo sa svečanim otvaranjem dok se malo vrijeme ne stabilizuje, jer bi za proljećne dane bilo lakše upriličiti svečano otvaranje objekta", kazao je on.
 
Priključenje plina na objekt očekuje se da će biti završeno sutra, čime bi u cijelosti bilo završeno s tom vrstom priključaka. Plan je i asfaltirati dio ispred hamama te uraditi trotoar oko objekta po uzoru na onaj ispred Vijećnice. Sve se radi u skladu sa standardima koje uvjetuje Federalni zavod za zaštitu spomenika i druge komisije angažirane na ovom projektu.
 
"Nije lako, uvijek smo razapeti između nekoliko nadzora i komisija, te je potrebno zadovoljiti sve njihove apetite i uvjete. Zato se nekada ne mogu zadovoljiti rokovi utvrđeni za radove. Mada, smatram da objektivno ne kasnimo s radovima, jer smo na raspolaganju imali 500 radnih dana za radove, a još  nismo ni probili taj rok", kazao je Zajimović.
 
Ukrasni ljiljani koji će krasiti krov hamama u skladu s originalnim izgledom rađeni su u Turskoj i morat će se ponovo dorađivati, jer su umanjeni u odnosu na njihovu prvobitnu dimenziju. Stoga će svaki od njih morati biti nadograđen kako bi bila zadovoljena potrebna dimenzija u skladu s projektom.
 
Još se izvode i dekoraterski radovi na fasadi, koji se ne mogu raditi svaki dan zbog niskih temperatura, jer je za to potrebna vanjska temperatura od plus pet stepeni Celzijusa.
 
Govoreći o unutrašnjim radovima, Zajimović podvlači da je većina radova već završena te da je ostalo uraditi sitne prepravke na mjestima oštećenim prilikom rada, kao što su zidovi.
 
Također, potrebno je još postaviti rasvjetu unutar objekta, što će biti realizirano u dogovoru s korisnikom hamama te u skladu s njegovom namjenom.
 
Vakufska direkcija Turske za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM.
 
Objekt Isa-begovog hamama smješten je na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove ostavljena je izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti pretvoren u hotel koji će raspolagati s 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije