RP "Zetra" biće omogućen trajan smještaj Fakulteta zdravstvenih studija

19.05.2018. 08:50 / Izvor: Akta.ba
RP 'Zetra' biće omogućen trajan smještaj Fakulteta zdravstvenih studija

Fakultet zdravstvenih studija je jedan od rijetkih fakulteta koji djeluje u okviru  Univerziteta u Sarajevu.

U prostorijama Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu organizovan je sastanak predstavnika pomenutog fakulteta, Općine Centar i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Na sastanku je u ime Općine Centar prisustvovao Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima, dok su u ime ove dvije visokoškolske ustanove bili prisutni dekani  prof. dr. Haris Alić i prof. dr. Fatima Jusupović, koja je ovom prilikom gostima iz Općine Centar objasnila povod za organizaciju ovog sastanka.

"Fakultet zdravstvenih studija je jedan od rijetkih fakulteta koji djeluje u okviru  Univerziteta u Sarajevu, a nema riješen trajni smještaj. Radimo u iznajmljenim prostorijama Kliničkog centra gdje imamo samo 597 metara kvadratnih površine. Također koristimo i dodatne prostorne resurse Medicinskog, Veterinarskog i Prirodno-matematičkog fakulteta za koji plaćamo najam što opterećuje budžet fakulteta. U takvim uslovima nemamo mogućnosti otvaranja kabineta i laboratorija jer imamo samo tri učionice, a radimo sa preko hiljadu studenata. Trajno rješenje našeg problema je izgradnja trećeg sprata na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, gdje bismo dobili adekvatan prostor za naš akademski rad", objasnila je dekanesa Jusupović.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da je za realizaciju projekta izgradnje dodatnog sprata prvo potrebno uraditi izmjene i dopune Regulacionog plana „Zetra“.

"Moram vam reći da ste u pravo vrijeme uputili ovu inicijativu, jer smo krenuli sa pripremama za izmjene i dopune ovog regulacionog plana koji osim prostora oko ovog fakulteta također zahvata i stadion Koševo, te njegovu okolinu. Planiramo da u novoj planskoj dokumentaciji uklonimo atletsku stazu sa stadiona i napravimo novi atletski poligon sa osam traka za trčanje. Iza ovog fakulteta biće aqua park i otvoreni bazen, dok oko stadiona planiramo poslovne prostore. Između stadiona na Koševu i Zetre planiramo graditi novi hotel sa tržnim centrom i podzemnim garažama. Prostor iza stadiona prema Medicinskoj školi na Jezeru će biti polazna stanica buduće žičare do Nahorevskih brda gdje će biti hotelski kompleks i sportsko-rekreativni centar. Za ovako veliki projekat potreban nam je ozbiljan partner", objasnio je Ajnadžić.

Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Amela Landžo objasnila je kakva je procedura oko izmjena i dopuna regulacionog plana.

"Općinsko vijeće Centar prvo treba da usvoji Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna RP „Zetra“ nakon čega organizujemo javnu tribinu gdje ćemo vas upoznati sa izmjenama plana i dati vam rokove do kada možete dostaviti svoje sugestije i primjedbe. Nakon toga krećemo u izradu koncepta ovog plana i nacrta kada je također planirano održavanje javne rasprave. Sve svoje primjedbe i sugestije na ovaj plan možete dostavljati na adresu naše službe do okončanja procedure", objasnila je Landžo.

Sastanku su osim predstavnika stručnih općinskih službi prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, te vijećnica Sonja Akšamija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije