RS izgubio spor, fabrika Birač mora isplatiti Litvancima 154 miliona KM

16.10.2013. 13:26 / Izvor: capital.ba
RS izgubio spor, fabrika Birač mora isplatiti Litvancima 154 miliona KM

„Alumina“ je jedna od kćerki-firmi Fabrike glinice „Birač“ i u njenom 100 postotnom vlasništvu, čijom se blokadom praktično zaustavlja prizvodnja glinice u Zvorniku.

Republika Srpska (RS) je izgubila sudski spor s Litvancima, kojima sada mora isplatiti iznos od 154 miliona KM po osnovu kredita koje su oni dali Fabrici glinice „Birač“, za koje je bila založena kompletna imovina njene kćerke-firme “Alumina“.

Odlukom Okružnog privrednog suda Bijeljina, po tužbi AB „Ukio Bankas“ Litvanija, zbog prinudne naplate duga, danas će biti blokirani svi bankarski računi osnovne proizvodne firme u „Birču“, „Alumine“ Zvornik, čije je upravljanje nedavno preuzeo RS.

„Alumina“ je jedna od kćerki-firmi Fabrike glinice „Birač“ i u njenom 100 postotnom vlasništvu, čijom se blokadom praktično zaustavlja prizvodnja glinice u Zvorniku.

Osim zapljene novčanih sredstava na svim računima, naredne sedmice počinje oduzimanje kompletne imovine, mašina, kancelarijskog namještaja, zemljišta. Bit će zaplijenjen i prodat udio „Alumine“ od 48,9 posto u d.o.o „Alusil“ Zvornik ukupne vrijednosti kapitala 5.010.000 KM, navodi se u rješenju o izvršenju koji je dobio Okružni privredni sud Bijeljina, a čije detalje je danas objavio banjalučki poslovni portal „Capital“.

Sud u Bijeljini je Rješenjem naredio da se zaplijene i prodaju sve nekretnine „Alumine“ od zemljišta, do poslovnih zgrada, navedenih takstativno u čak 80 tačaka.

Presuda je donesena na osnovu tužbe „Ukio Bankas“ radi naplate novčanih potraživanja od „Alumine“ po osnovu više ugovora o kreditu.

„Ukio Bankas“ je s „Aluminom“ sklopila Ugovor o kreditu br. 17-392/08 od 29. aprila 2008. godine, zatim Ugovor br. 17-131 od 21. augusta 2009. godine, te Ugovor br. 17-580/12 od 30. novembra 2012. godine.

„Alumini“ će danas biti blokirani računi kod UniCredit banke, Balkan investment banke, Nove banke Banja Luka, Pavlović banke i Hypo banke Banja Luka.

Sud je odlučio da se „Alumini“ zaplijeni sva imovina od faksa, stolica, veš-mašine, bojlera, kontejnera, do kamiona i proizvodne opreme koju koristi Fabrika glinice „Birač“, nabrojanih u čak 554 stavke u Rješenju.

Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazar Đurđević potvrdio je za „Capital“ da su dobili rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina.

„Rješenje smo dobili jučer kasno i to poslije radnog vremena. Mi smo iznenađeni ovakvom presudom kojom se praktično zaustavlja rad Fabrike „Birač“. Uložili smo odmah danas prigovor“, rekao je Đurđević.

Prigovor se može uložiti u roku od osam dana, ali ono, prema  ovom rješenju suda, ne odlaže izvršenje, što znači da „Alumina“ a time i Fabrika „Birač“, praktično od danas ne mogu poslovati.

On kaže da je njihov osnovni argument da je ovdje riječ o stečajnoj masi „Fabrike glinice Birač“, te da nijedan od povjerilaca, pa tako ni „Ukio Bankas“ ne može se na ovaj način namirivati.

„Ja sam njima (Ukio Bankas) osporio i razlučno pravo i potraživanja, jer se tu radi o fiktivnom ugovoru“, kaže Đurđević.

U „Advokatskoj kancelariji Sajić“ pravnog zastupnika „Ukio Bankas“ tvrde suprotno.

„Uopšte ne stoje tvrdnje da je „Alumina“ dio stečajne mase Fabrike „Birač“. Ovde je riječ o dva različita pravna lica. Dio stečajne mase „Birča“ je osnivački udio „Birča“ u Alumini“, a ne njena imovina. Znači „Birač“ polaže pravo samo na upravljanje „Aluminom“, a njena imovina je sada naša. Da su ti njihovi argumenti neosnovani potvrdio je i Okružni privredni sud Bijeljina koji je sve to imao u vidu, jer su oni isti argument već koristili, ali Sud je procijenio da on nije osnovan“, rekao je za „Capital“ Aleksandar Sajić, direktor „Advokatske kancelarije Sajić“.

Rješenje Okružnog suda pokazuje da preuzimanje Fabrike glinice Birač“ i njenih kćerki-firmi, od kojih je jedna i Alumina“, od  RS-a neće ići tako jednostavno.

Naprotiv, RS sada protiv sebe ima jednu članicu Evropske unije. Naime, država Litvanija je dokapitalizacijom „Ukio Bankas“ u Kaunasu postala njen vlasnik, čime je preuzela i naplatu njenih potraživanja.

Prinudnom naplatom od „Alumine“ 154 miliona KM dovodi se u pitanje rad i funkcioniranje Fabrike glinice „Birač“, drugih povezanih firmi ali i njenog glavnog poslovnog partnera i snabdjevača „Rudnika boksita Milići“.

Gašenjem ovih kompanija, na ulicima istočnog dijela RS-a, moglo bi ostati nekoliko hiljada radnika.

Rješenje Okružnog suda kojim se plijeni imovina „Alumine“ je samo jedan od nizu koja će uslijediti, kako saznaje „Capital“.

Radi naplate 154 miliona KM, po istom osnovu pokrenuti su sudski postupci za naplatu i od ostalih firmi iz sastava Fabrike glinice „Birač“. Na sudu je zahtjev za blokadu i zapljenu pokretne i nepokretne imovine firmi „Mehanika“ Zvornik, „Alusil“ Zvornik i Rudnika boksita „Srebrenica“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije