RS na "kineskom putu svile": Do kraja godine počinje izgradnja TE Gacko 2

22.02.2017. 11:51 / Izvor: Večernje novosti
RS na 'kineskom putu svile': Do kraja godine počinje izgradnja TE Gacko 2

U Republici Srpskoj do kraja godine počinju radovi na izgradnji nove termoelektrane u Gacku.

U Republici Srpskoj do kraja godine počinju radovi na izgradnji nove termoelektrane u Gacku, saznaju "Novosti".

Gradnju u potpunosti finansira Kineska banka koja uskoro treba da odluči koja od tri njihove firme treba da dobije posao. Radovi su procijenjeni na 500 do 600 miliona eura, a projektovano je da traju pet godina. Na gradilištu će biti angažovano oko 1.000 radnika, od čega 400 iz RS, otkrio je za "Novosti" Srđan Milović, direktor TE Gacko.

Današnja termoelektrana u Gacku napravljena je osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata. Ona proizvodi 30 odsto energije u RS, ali je na svom tehnološkom izmaku. Nova TE treba da je zamijeni za pet godina i da novim tehnologijama Gačanima donese čistiji vazduh i zdravije okruženje.

Stepen iskorištenosti energije u staroj TA je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorištenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svetskim energetsko-ekološkim standardima.

"Stepen enegretske efikasnosti novih postrojenja je za 60 odsto veći, nego kod stare elektrane. Republika Srpska može dobro da živi samo od energetike", govori Srđan Milović.

Ovo su prvi ozbiljni kapaciteti koji će da se grade u našoj državi i koji osiguravaju i energetsku i političku nezavisnost i ekonomski opstanak RS. Podjednako je važno što i naša država ovim projektom izlazi na "kineski put svile" i staje uz rame Srbiji, gde su kineski investitori već uzeli Željezaru, grade prugu za Budmimpeštu, spremaju se za RTB Bor... Narodni poslanik RS ističe da sljedeći korak kod razvoja energetskog sektora Srpske treba da bude objedinjavanje energetskih resursa Beograda i Banjaluke.

Prema njegovom mišljenju, to je najracionalniji i najsigurniji put razvoja dveju država, čiji su prirodni i rudni resursi potpuno kompatibilni.

"Računica je tu prosta", govori Milović. Za januarskih hladnih dana iz viškova energije prodate na svjetskom tržištu, samo iz Gacka ostvaren je višak u budžetu od 25 miliona eura.

"Cijena struje otišla je na 32 do 35 eurocenti po kilovatu, dok je potrošač u RS plaća po šest. Srednja cijena struje u Austriji je 20 eurocenti i to govori da proizvodimo najjeftiniju energiju od koje može da se dobro živi. Sa našom cijenom struje privrednici imaju veću šansu da proizvode i opstanu na tržištu. Stranci opet imaju motiv da dođu i uRS otvaraju svoje proizvodne kapacitete, jer im je energija jeftina. Na Gatačkom polju, rezerve uglja se procjenjuju na 200 miliona tona. Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TE "gorivo" za više od 40 godina ekspolatacije, koliko je i vijek nove elektrane", veli Milović.

Prednost Gacka je što postoji 40-godišnje iskustvo proizvodnje struje i obučen kadar. Današnja TE isplaćuje svakog mjeseca plate u visini od 50 miliona KM, a kroz budžet i rente još toliko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije