RS: Planira se gradnja 325 kilometara gasovoda

11.02.2021. 08:36 / Izvor: SRNA
RS: Planira se gradnja 325 kilometara gasovoda

Gasovod u Semberiji bi se povezao s gasovodom u Srbiji.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je Vlada opredijeljena za gasifikaciju RS i da je namjera da se gradi 325 kilometara gasovoda od Rače do Novog Grada.

Đokić je rekao da bi se taj gasovod u Semberiji povezao sa gasovodom Srbije, te da bi se na taj način smanjila emisija štetnih energenata u atmosferi.

On je u Narodnoj skupštini, tokom završne riječi o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o gasu, napomenuo da je Vlada podržala projekat gasifikacije Bijeljine, jer je koristan za taj grad, ali i Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, gas je energent budućnosti za potrebe privrede i stanovništva, a RS je zainteresovana za izgradnju gasnih elektrana.

Tokom skupštinske rasprave, šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović ocijenila je da rok za pribavljanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti treba produžiti sa šest mjeseci na godinu dana.

Poslanik SPS-a Maksim Skoko smatra da rok treba sa šest mjeseci treba produžiti na godinu dana, te je dodao i da je očekivao primjenu, a ne izmjenu postojećeg Zakona o gasu.

Poslanik SP-a Dalibor Stević rekao je da će klub poslanika ove stranke podržati ovaj prijedlog zakona, koji propisuje obaveze na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović rekao je da su Sarajevo i mnogi gradovi zagađeni, jer se građani griju na čvrsto gorivo, te upitao da li država radi na podsticanju grijanja na gas u RS, kao i da li postoji inicijativa da se ukine akciza na tečni gas.

Narodna skupšptina RSrazmotrila je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o gasu, koji definiše podizanje standarda usluga i preciznije propisuje obaveze subjekata na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije