RS: Rok za legalizaciju bespravne gradnje biće produžen za još dvije godine

14.05.2015. 11:20 / Izvor: Fena
RS: Rok za legalizaciju bespravne gradnje biće produžen za još dvije godine

Odlukom Ustavnog suda RS-a osporene su odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, koje se odnose na povlastice određenim socijalnim kategorijama stanovništva, što je jedan od razloga za produženje roka za legalizaciju.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj (RS) bit će produžen za još dvije godine - potvrdila je danas entitetska ministarica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Pojasnila je da su odlukom Ustavnog suda RS-a osporene odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, koje se odnose na povlastice određenim socijalnim kategorijama stanovništva, što je jedan od razloga za produženje roka za legalizaciju, kao i zbog brojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa.

Golić je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da se nada da bi u novom roku ti problemi trebali biti riješeni.

Dosadašnji dvogodišnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju ističe 24. maja.

Procjenjuje se da u RS-u ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata, a njihovi vlasnici sve dok ne riješe legalni status tih objekata ne mogu nesmetano raspolagati tom imovinom.

Produženje roka za legalizaciju posebno je značajno za najveći grad u RS-u, jer u Banjoj Luci ima najviše bespravno izgrađenih objekata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije