Investicije / URBANIZAM

Rušenjem starih objekata KCUS-a stvorit će se dodatni parking prostor

29.11.2018. 09:50 / Izvor: Fena

U kompleksu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uskoro će početi rušenje dva dotrajala objekta koji predstavljaju opasnost za pacijente, ali i za uposlenike. To je dotrajali objekat radionice u neposrednoj blizini NIR-a i dijelu nakadašnjeg prostora Klinike za radiologiju, saopćeno je iz Kliničkog centra.

Na mjestu srušenih zgrada bit će dodatni parking prostor koji će koristiti pacijenti i uposlenici.

Šefica Službe za investicije u KCUS-u Amra Fazlagić navela je da je u julu 1988. Zavod za planiranje razvoja grada uradio "Urbanistički projekat kompleksa Kliničkog centra Sarajevo" koji je predviđao konačan izgled KCUS-a, kao i to koji će od dotrajalih i starih objekata biti srušeni, rekonstruisani, dograđeni ili izgrađeni.

"Po tom urbanističkom projektu, za oba navedena objekta, po njihovom tadašnjem stanju je procijenjeno da nema racionalnog opravdanja za njihovo zadržavanje i ulaganje u sanaciju i rekonstrukciju", izjavila je Fazlagić.

Kako ona ističe, po predračunu u projektu, za ove radove potrebno je oko 120.000 KM, ali stvarna vrijednost bit će poznata po završetku tenderske procedure i dobijanja najpovoljnije ponude za izvođenje radova.

"Stara radiologija, koja se ruši, administrativni je dio koji će se izmjestiti u druge prazne prostore unutar postojećih objekata KCUS-a. U dijelu koji će se zadržati su posebno projektovani prostori dijagnostike (prostor za telekobalt) sa debelim zidovima od preko 70 cm, obloženih olovom", pojasnila je Fazlagić.

Poa riječima generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, svakodnevno se radi na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, kao i uslova boravka bolesnika i uposlenika.

"Ovo nisu jedini dotrajali objekti koji su predstavljali opasnost. Do sada smo srušili stari dimnjak, montažni objekt Klinike za dermatovenerologiju, Kliniku za ORL i staru kliniku za hematologiju. Uveli smo vidne promjene u svim oblastima djelovanja, a najveća podrška su nam zadovoljni pacijenti i osoblje. Želimo da pacijenti i uposlenici imaju optimalne uslove za boravak i rad u KCUS-u. Zdrava sredina doprinosi uspješnom liječenju, ali i boljem učinku rada uposlenika", kazala je Izetbegović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije