Rusi grade na Zelengori i Bilećkom jezeru

09.06.2015. 09:46 / Izvor: eKapija.ba
Rusi grade na Zelengori i Bilećkom jezeru

Predjeli Zelengore i Bilećkog jezera u posljednje vrijeme sve su više predmet interesovanja ruskih investitora, koji su mahom ulagali u Crnogorsko primorje, a na ovom terenu zasad žele da grade privatne kuće za odmor.

Predjeli Zelengore i Bilećkog jezera u posljednje vrijeme sve su više predmet interesovanja ruskih investitora, koji su mahom ulagali u Crnogorsko primorje, a na ovom terenu zasad žele da grade privatne kuće za odmor.

Vaso Milić, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina "Tviko" iz Trebinja, kaže da je u posljednjih nekoliko dana prodao više hiljada kvadrata zemlje i to u predjelima Zelengore, u regiji Ljubomir između Trebinja i Ljubinja, kao i dio južno od Trebinja, prema Popovom polju.

Dodaje da se ne isključuje mogućnost ozbiljnijeg investiranja na ovim lokalitetima.

"Rusi veliko interesovanje pokazuju za cjelokupnu istočnu Hercegovinu, od Trebinja do Gacka, naročito u predjelu Bilećkog jezera i Zelengore, odnosno sela Vrbniče, gdje su krenuli sa kupovinom površina od po dvije do tri hiljade kvadrata. Na tom lokalitetu žele postavljati montažne kuće", tvrdi Milić.

Dodaje da se Rusi ne mogu načuditi da je zemlja ovdje tako jeftina jer je na Zelengori kvadrat od pet do 20 maraka i to je najatraktivniji dio prema Orlovačkom jezem, koji je po ljepoti prepoznao i Emir Kusturica i na tom lokalitetu snimao scene za film "Na mliječnom putu".

Objašnjava da je Gradska uprava Bileće već isparcelisala oko 60 lokacija na obalama Bilećkog jezera, te da je agencija "Tviko" bila posrednik za sedam ruskih kupaca koji su u prvom redu uz obalu već kupili sedam lokacija, dok se za dio koji se nadovezuje na isparcelisane površine već pregovara s investitorom iz Češke.

Prema Milićevim tvrdnjama, u pitanju je vlasnik lanca riječnih  podmornica i na Bilećkom bi jezem zasigurno razvio ovaj vid turizma.

Nedostatak ovog netaknutog dijela prirode je, kaže Milić, jedino taj što od glavnog puta na Tjentištu prema selu Vrbnica vodi samo loš makadamski put u dužini od 10 kilometara, odnosno 14 kilometara do Orlovačkog jezera. Milić kaže da predjeli takozvane Visoke Hercegovine veoma pozitivno utiču na zdravlje.

"Povoljan planinski vazduh izuzetno dobro utiče i na srčane bolesnike, astmatičare, ali i sve one sa psihičkim problemima, tako da bi Rusi ovdje razvili planinski turizam u pravom smislu riječi, da imaju bolju infrastrukturu", tvrdi Milić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije