Investicije / NEKRETNINE

SA Dundee Group gradi Poslovno-zabavni centar u Sarajevu: Novi sadržaji za rad i rekreaciju

08.04.2010. 15:27 / Izvor: eKapija.ba

Firma SA Dundee Group u sarajevskom naselju Pofalići gradit će Poslovno-zabavni centar, a za realizaciju ovog projekta trenutno nedostaje podrška stateškog partnera. Centar će se graditi kod Prodajnog centra "Interex", na prostoru od 58 hiljada kvadrata, a građanima će ponuditi brojne sadržaje za posao, rekreaciju i zabavu.

Idejno rješenje uradila je firma GP "Butmir", a ukupna vrijednost projekta je 30 miliona eura. Posjetiteljima Centra će biti dostupni ledena dvorana za klizanje, bazen, kuglana, fitness centar, sauna, dječija igraonica, restoran, trgovački centar. U drugoj lameli bit će izgrađena zgrada sa 18 spratova gdje će biti smješteni poslovni uredi.

"Cilj nam je pružiti kvalitetnije i opuštenije okruženje za svakodnevno poslovanje. Realizacija projekta trajat će dvije gdine. Trenutno smo u posjedu urbanističke saglasnosti, idejnog projekta, a zemljište je u našem vlasništvu", kaže za eKapiju Mirza Muharemagić, manager SA Dundee Group.

Prema glavnoj ideji, SA Dundee Group bi investirala 7,5 miliona eura, dok bi partner projekta od kojeg trenutno zavisi početak izgradnje uložio 22,5 miliona eura.

"Prije dvije godine bili smo spremni da sami uđemo u projekat kroz kreditiranje, imali smo mogućnosti i bonitet kod banke, ali dolaskom ekonomske krize postalo je previše rizično upustiti se u izgradnju", naglašava Muharemagić.

Ovaj projekat prezentiran je i na Sarajevo Business Forumu, no predstavnici SA Dundee Group tvrde da su investitori više zainteresirani za projekte iz energetskog sektora, autoput i željeznice, za šta imaju garacije države.

SA Dundee Group, osnovana 1990. godine, počela je raditi samo sa dvije radnje. U početku preduzeće je bilo orijentisano samo na pružanje ugostiteljskih usluga, dok je 2000. godine proširilo asortiman svojih usluga na maloprodaju, veleprodaju, proizvodnju i turizam.

Jedinice Sa Dundee Group čini prodajni objekti tekstilnih proizvoda "Bagatela", maloprodajni objekti prehrambenih proizvoda, ugostiteljske radnje (restoran, fast food, kantina), turistička agencija "Dundee TOURS" Sarajevo, agencija za posredovanje u osiguranju, Beauty salon i Gift Shop.

Zapošljavaju 230 radnika te posluju sa godišnjim prihodom od 5 miliona eura.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije