Investicije / NEKRETNINE

Saab u Zagrebu gradi TE na otpad

18.03.2008. 10:36 / Izvor: Nezavisne novine

Termoelektrana na komunalni otpad jedna je od mogućih investicija švedskog koncerna "Saab" u hrvatsku privredu kroz ofset program, u sklopu nabavke novih borbenih aviona, spekulišu hrvatski mediji.

"Saab" je vlasnik "Gripen Internationala", jednog od kandidata za nabavku novih aviona za Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Pobjednik na tom nadmetanju dužan je kroz ofset program investirati u Hrvatsku najmanje 100 odsto iznosa vrijednosti nabavke aviona.

Procjenjuje se da će Hrvatska za 12 novih borbenih aviona izdvojiti 700 do 800 miliona evra. Uz "Gripen", kandidati za isporuku novih aviona Hrvatskoj su još i ruski MiG, američki F16, te evropski "Eurofighter".

Šveđani su hrvatskim novinarima u gradu Linkopingu predstavili spalionicu smeća u kojoj se proizvodi energija. Ta termoelektrana je u 30-odstotnom vlasništvu "Saaba", a ostatak je u vlasništvu grada Linkopinga.

Vrijednost takve spalionice termoelektrane, rekli su u "Saabu", u Zagrebu bi iznosila oko 250 miliona evra. Slavonski "Đuro Đaković" jedna je od hrvatskih kompanija koja bi mogla dobiti poslove na gradnji te termoelektrane.

U "Gripenu" odnosno "Saabu" ne žele govoriti o tome što će tačno stajati u njihovoj ponudi za ofset.

Takođe, ponudiće Hrvatskoj i predofset ugovor kojim bi se neke investicije mogle početi realizovati i prije potpisivanja ugovora o kupovini aviona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije