Sagrađen novi most i dva potporna zida u maglajskim naseljima

10.08.2018. 13:22 / Izvor: Fena
Sagrađen novi most i dva potporna zida u maglajskim naseljima

Umjesto drvenog mosta na rijeci Jablanici sagrađen je devet metara dug i 2,5 m širok betonski most sa željeznom konstrukcijom.

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođena premijerom Miralemom Galijaševićem, obišla je novoizgrađeni most u zaseoku Husukići, u maglajskoj MZ Jablanica, kao i gradilišta na izgradnji potpornih zidova na regionalnom putu M17 u mjestu Ravne te na rijeci Bistrici.

Umjesto drvenog mosta na rijeci Jablanici, koji je stradao u poplavama početkom maja ove godine, sagrađen je devet metara dug i 2,5 m širok betonski most sa željeznom konstrukcijom.

"Most je završen, ali će u promet biti pušten u naredni petak. Jedna podzida na rijeci Bistrici duga je 50 i visoka tri, a druga je duga 30 metara", kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK (KUCZZDK) Džavid Aličić.

KUCZ je za ove radove osigurala 242.000 KM, a Aličić je apelirao na lokalne zajednice da sredstva koja dobiju iz sredstava vodnih naknada, namjenski i utroše na projekte prevencije odbrane od poplava te sanacije riječnih korita.

"Moramo krenuti s preventivom. Da ta sredstva, koja su značajna, više ne ulažu u lokalne vodovode i kanalizacije, nego u projekte prevencije odbrane od polava, kako bi i štete bile manje", kazao je Aličić.

Premijer Galijašević istakao je da je most dobar, ali da se već od ovog trenutka mora preventivno djelovati.

"Očito je da trebamo uraditi plan odbrane od poplava i trebamo uložiti određena sredstva u sprečavanje opasnosti od poplava", poručio je premijer Galijašević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije