Šain: Uvjet za jeftinije izvore finansiranja politička stabilnost

25.06.2014. 14:17 / Izvor: Fena
Šain: Uvjet za jeftinije izvore finansiranja politička stabilnost

Jedan od uvjeta za jeftinije izvore finansiranja politička stabilnost u BiH, jer trenutni kreditni rejting države doprinosi skupim izvorima finansiranja u odnosu na druge zemlje, kazao je Šain.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Željko Šain istakao je danas na okruglom stolu o temi "Mogu li izvori finansiranja u BiH biti jeftiniji?" koji se održao u organizaciji kosultantske kuće za istraživačko-razvojne usluge i poslovni konsalting Revicon, da je jedan od uvjeta za jeftinije izvore finansiranja politička stabilnost u BiH, jer trenutni kreditni rejting države doprinosi skupim izvorima finansiranja u odnosu na druge zemlje.

"Osim toga, mi nemamo sigurnu ekonomsku politiku i vlasnici kapitala se plaše za povrat svojih sredstava zbog čega imaju dodatnu cijenu koju ugrađuju u kamatnu stopu", rekao je Šain.

Dodao je da svako ko uzima kredit treba znati šta i pod kojim uvjetima uzima, jer mi generalno imamo skromnu finansijsku pismenost, na čemu je potrebno posebno raditi.

"U okolnostima nakon poplava banke trebaju biti vrlo kooperativne jer one i postoje zbog svojih klijenata i moraju pronaći način da izađu ususret onima koji su pogođeni prirodnom katastrofom", kazao je Šain.

Izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić također je mišljenja da izvori finansiranja u BiH mogu biti jeftiniji, ali uz niz reformi koje je potrebno provesti.

Komentirajući djelovanje banaka nakon elementarnih nepogoda koje su zadesile BiH, Mišić je naglasio da je odluka o restruktiranju i reprogramima predstavlja mogućnost za rješavanje najtežih i najekstremnijih slučajeva.

"Mi već imamo podatke da je to oko 20 posto portfolija na tom području, a banke od početka poplava do danas intenzivno rade na terenu s klijentima i već je urađen veliki dio posla", pojasnio je Mišić.

Dodao je da oni insistiraju da banke, kao i odluke Agencije za bankarstvo, ne smiju biti usamljene, već moraju biti harmonizirane s nizom mjera radi rješavanje tih problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije