Samo u BiH: S mosta starog 503 godine nestala kamena ploča teška 1,5 tonu

28.08.2020. 10:47 / Izvor: Akta.ba
Samo u BiH: S mosta starog 503 godine nestala kamena ploča teška 1,5 tonu

S mosta na Bregavi u Klepcima kraj Čapljine, starog 503 godine nestala je kamena ploča teška 1,5 tonu, izvještava Radio Čapljina!

S mosta na Bregavi u Klepcima kraj Čapljine, starog 503 godine nestala je kamena ploča teška 1,5 tonu, izvještava Radio Čapljina!

Golema ploča bila je dio korkaluka – kamene ograde, mosta izgrađenog 1517. godine. Poslije konzervatorsko restauratorskih radova prošle godine, ploča je iz nejasnih razloga, ostavljena u podnožju mosta uz put koji od magistralne ceste M-17, vodi prema Hutovom blatu i naselju Prebilovci.

Bio je to diletantski potez onih koji su bili uključeni u konzervatorsko restauratorske radove, jer opće je poznata nedovoljna svijest stanovništva prema zaštiti kulturno historijske baštine.

Tako se i dogodilo da je neko posudio kamenu ploči približnih dimenzija 180x80x25 centimetara. Nestanak ploče uočen je 15. juna. U međuvremenu od ploče – koja na sebi ima šupljine u kojima su bili željezni držači s kojima je bila pričvršćena za kamenu podlogu i ploče u nizu – ni traga ni glasa.

Tako teška ploča nije se mogla odvesti bez mehanizacije, što će reći da je postojao plan za odvoz. Nejasno je što će takva ploča nekom pojedincu, jer ko god je vidi znat će da je uzeta od neke historijske građevine.

Takve ploče ne mogu uraditi ni današnji majstori, a ni mehanizacija. Ona je produkt višemjesečnog rada vrsnih klesara koji su odlično baratali s dlijetom i čekićem, a takvih je imajući na umu graditelje stećaka ili vrsne dubrovačke majstore početkom 16. stoljeća, bilo.

Nestankom ploče, koja bi mogla u neke bolje dane poslužiti za cjelovitu obnovu mosta, pokvaren je dojam prošlogodišnjih restauratorsko konzervatorskih radova, za koje je projekt uradila općina Čapljina, suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika, a sredstva osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije