Sanacija i rekonstrukcija lokalnih puteva u četiri sarajevske općine

11.09.2014. 16:48 / Izvor: eKapija.ba
Sanacija i rekonstrukcija lokalnih puteva u četiri sarajevske općine

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, danas su potpisana četiri Sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji lokalnih puteva na području općina Trnovo, Ilijaš, Hadžići i Vogošća.

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, danas su potpisana četiri Sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji lokalnih puteva na području općina Trnovo, Ilijaš, Hadžići i Vogošća te dva Ugovora sa firmama izvođačima radova. Sporazume su potpisali vršilac dužnosti premijera KS Muhamed Kozadra, ministar privrede KS Emir Hrenovica, te direktor Direkcije za ceste KS Adem Zolj sa načelnicima općina: Ilijaša Akifom Fazlićem, Vogošće Edinom Smajićem i Trnova Ibrom Berilom te pomoćnikom načelnika Općine Hadžići Enesom Kazićem. Ugovore o izvođenju radova potpisali su direktor Direkcije za ceste Adem Zolj i ministar Hrenovica sa predstavnicima firmi "Grakop“ d.o.o. Kiseljak Šukrijom Melezovićem i "Ame“ d.o.o. Breza Almedinom Omerhodžićem.

"Posebno mi je drago da se radi dionica puta prema Grebku, ali i sve ostale odabrane dionice izuzetno bitne za stanovništvo ovih mjesta“, istakao je ministar Hrenovica ovom prilikom.

Premijer Kozadra je zahvalio lokalnim zajednicama, Upravi za šumarstvo i Direkciji za ceste KS koji su proveli sve potrebne aktivnosti kako bi se ovaj projekta realizirao.

"Odabrani su putevi koji su izuzetno značajni stanovnicima ovih mjesta, ali i uposlenicima 'Sarajevo-šuma' koji na ovim područjima eksploatišu šume“, kazao je premijer Kozadra te izrazio nadu da će radovi na sanaciji ovih puteva biti izvedeni u najkraćem roku.

Direktor Zolj je naglasio da je ovaj projekt po prvi put od njegovog početka pripreman, a bit će i realiziran, u kontiniuranoj saradnji sa lokalnim zajednicama.

"Dionice ovih puteva isključivo su birali i predložili predstavnici općina. Planirano je da radovi počnu sljedeće sedmice, a da se okončaju do kraja ovogodišnje građevinske sezone, preciznije do kraja oktobra ove godine“, rekao je Zolj.

Inače, na području općine Trnovo radi se o dvije dionice puta od Delijaša preko Balbašića do Grebka u dužini od oko četiri kilometra magistralnog puta M-18.1. koje će biti rekonstruirane i asfaltirane sredstvima u iznosu od ukupno 1.050.000,00 KM. Sredstva u iznosu od 700.000,00 KM je osiguralo Ministarstvo privrede, dok će Direkcija za puteve KS planirati preostalih 350.000,00 KM.

Sredstvima od 700.000,00 KM bit će izgrađeno 2,9 kilometara lokalnog puta Kahrimani – Ljubovčići u općini Hadžići, zašto su navedeni novac osigurali Ministarstvo privrede 300.000,00 KM te po 200.000,00 KM Općina Hažići i Direkcija za ceste KS.

Dionice lokalnih puteva "Raskršće – Udrabi“ u dužini od 1,3 kilometra "Homar – Ravne“ u dužini od jednog kilometra i "Lepa Luka – Medojevići“ u dužini od 1,3 kilometara na području općine Ilijaš bit će rekonstruirano sredstvima od 330.000,00 KM od kojih je Ministarstvo privrede osiguralo 250.000,00 KM i Općina Ilijaš 30.000,00 KM i Direkcija za puteve preostalih 50.000,00 KM.

Dva kilometra lokalnog puta od Crvenog križa do Lovačkog doma "Lane“ na području općine Vogošća bit će sanirano sredstvima od 250.000,00 KM od čega je Ministarstvo privrede osiguralo 200.000,00 KM, a Direkcije za ceste KS iznos od 50.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije