Saobraćajnica Foča-Šćepan Polje vrijedna 88 mil. eur gradit će se iduće godine

24.07.2018. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Saobraćajnica Foča-Šćepan Polje vrijedna 88 mil. eur gradit će se iduće godine

Saobraćajnica će se raditi po savremenim standardima i jedan je od prioriteta Vlade RS-a.

U proteklih deset godina Vlada RS je u infrastrukturne projekte na području Foče uložila oko 78 miliona maraka, a za narednu godinu prioritet je početak izgradnje dugo iščekivanog puta Foča-Šćepan Polje, kao i puta Foča-Tjentište, za koje se već obezbjeđuju finansijska sredstva. Istaknuto je ovo na današnjem sastanku ministra saobraćaja i veza RS, Neđa Trninića, sa rukovodstvom opštine Foča.

Saobraćajnica Foča-Šćepan Polje, koja je dio magistrale Sarajevo-Podgorica, trebalo bi da bude uređena prema savremenim standardima, a početak gradnje očekuje se naredne godine. Gradnja ove dionice duge dvadesetak kilometara, čija je vrijednost 88 miliona eura, jedan je od prioriteta Vlade RS sa spremnom dokumentacijom, čiju izradu je finansirala EU.

"U petak prošle sedmice kod mene su bili predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj koji su iskazali interes da finansijski proprate izgradnju tog puta, a tu bi se podigao i novi granični most preko Tare, kao i zajednički granični prelaz sa crnogorske strane. U fazi smo obezbjeđivanja grant sredstava od EU i Evropske komisije za taj put u visini od 20 odsto, a u svakom slučaju, dobili ta sredstva ili ne, taj put ćemo uvrstiti u plan prioriteta preduzeća 'Putevi RS' i raditi ga dogodine", rekao je resorni ministar.

Na listi prioriteta za narednu godinu je i put Foča-Tjentište, jedna od frekventnijih dionica koja bi infrastrukturno povezala građane Srbije i Srpske, a za koji je Vlada Srbije već obezbijedila pet miliona eura.

"Putevi RS su već stavili u svoj plan za ovu godinu izradu studijske i druge dokumentacije, kako bi evntualno iduće godine i to stavili u plan za izgradnju. Sve su to projekti koji su od velikog značaja za Foču i RS, a na taj način će dosta toga biti riješeno iz oblasti infrastrukture", rekao je Trninić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić upoznao je resornog ministra i o važnosti rekonstrukcije regionalnog puta Foča-Čelebići.

Za nas je taj put veoma važan tim više što se ponovo otvara granični prelaz na Vitinama prema Pljevljima i nadamo se da će „Putevi RS“ uz pomoć ministarstva i zajedno sa nama, koji smo već planirali dio sredstava za ovu dionicu, pomoći da i taj put rekonstruišemo i dovodedemo ga u funkciju kako bi mogao da odgovori svojoj namjeni-rekao je Mašić.

U Foči se očekuje i završetak obnove željeznog mosta na Drini, vrijedan oko tri miliona maraka, a koji zajedno finansiraju lokalna uprava sa Vladom RS. Novi most, u koji je Vlada RS do sada uložila 738 000 maraka, a ostatak opština, trebalo bi da bude otvoren uskoro.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije