Saradnja brojnih bh. institucija za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd

Investicije / PROJEKTI

Saradnja brojnih bh. institucija za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd

28.08.2019. 12:22 / Izvor: Fena

S obzirom na to da je realizacija projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo u nadležnosti više institucija, neophodna je puna saradnja, redovna komunikacija i razmjena relevantnih informacija kako bi se uskladile i paralelno odvijale aktivnosti na izgradnji svih objekata (most, granični prijelaz, pristupne saobraćajnice), potvrđeno je Feni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izgradnja međudržavnog mosta je u nadležnosti tog ministarstva pa je, samim tim, kako je rečeno, ono nosilac aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma.

Određivanje kategorije i lokacije graničnog prijelaza (dva ili jedan zajednički granični prijelaz na teritoriji jedne od država) je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koje je nosilac postupka zaključivanja bilateralnih sporazuma iz te oblasti, ističu iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izgradnja graničnog prijelaza je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, dok je izgradnja trase autoceste/brze ceste u nadležnosti entitetskih i nadležnog tijela Brčko distrikta.

Vijeće ministara je, kako se podsjeća,  na sjednici održanoj 10. juna 2019. razmatralo i usvojilo izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa BiH za 2018. pod nazivom "Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu "Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo i prijedlog zaključaka".

Iz Ministarstva navode da su u toku aktivnosti na provođenju procedure zaključivanja bilateralnog Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoceste/brze ceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je 9. jula 2019. zaprimilo Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja predmetnog sporazuma. S tim u vezi Ministarstvo je uputilo dopis svim nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini na različitim nivoima vlasti kako bi dostavili po jednog predstavnika u sastav delegacije za pregovore.

Krajem septembra se očekuje sastanak sa nadležnim ministarstvom Republike Srbije u svrhu nastavka pregovora i saradnje na tom projektu.

Ranije je najavljeno da će radovi na izgradnji spomenute autoceste/brze ceste u Srbiji  započeti 29. augusta, a bio je najavljen i dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je potom odgođen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije