Saradnja Kantona Sarajevo i Svjetske banke u oblasti zaštite okoliša

Investicije / PROJEKTI

Saradnja Kantona Sarajevo i Svjetske banke u oblasti zaštite okoliša

01.02.2019. 15:39 / Izvor: Akta.ba

Ministri prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komunalne privrede i infrastrukture Damir Filipović i Srđan Mandić, te predstavnici ministarstava saobraćaja, privrede i zdravstva KS održali su danas sastanak sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila menadžerica za okoliš i prirodne resurse Evrope i Centralne Azije Ksenya Lvovsky.

Razgovarano je o saradnji u oblasti zaštite okoliša, posebno kada je riječ o smanjenju zagađenja zraka, kao i pomoći koju Svjetska banka pruža s tim ciljem.

Kako je navela Lvovsky, sektor kojim rukovodi započeo je izradu studije o upravljanju kvalitetom zraka čiji je cilj, između ostalog, da prezentuje sadašnje stanje i aktivnosti na smanjenju zagađenja zraka u BiH kao i da postavi smjernice daljeg potencijalnog angažmana Banke radi unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Projektom su obuhvaćena i područja Makedonije i Kosova. Rečeno je da je u studiji posebna pažnja posvećena problematici zagađenja zraka u KS, te su ovom prilikom razmijenjene sve relevantne informacije i analize u vezi sa izvorima i uticajima pojedinih sektora na zagađenje zraka u kantonu. Ministri i predstavnici resornih ministarstava prezentirali su i mjere koje Kanton Sarajevo poduzima radi unapređenja kvaliteta zraka, posebno u sektorima saobraćaja i stambene politike, kao što su smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak i različiti projekti energijske efikasnosti. Također su prezentirani finansijski okviri za implementaciju projekata.

Predstavnici Svjetske banke najavili su da će Studija o upravljanju kvalitetom zraka biti izrađena u naredna dva mjeseca, te su ovom prilikom izrazili interes za nastavak saradnje sa resornim kantonalnim ministarstvima u pomenutoj oblasti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije