Investicije / NEKRETNINE

Sarajevo: Brojni investitori zainteresirani za kasarnu 'Jajce' - Pokrenut postupak ustupanja Općini Stari Grad

26.02.2010. 11:47 / Izvor: eKapija.ba

U posljednje vrijeme u javnosti vlada veliko interesovanje za kasarnu "Jajce" te za njen status. Naime, kako su za portal eKapija.ba kazali u Općini Stari Grad, radi se o nekretnini u državnom vlasništvu, koja leži na teritoriji ove općine. Iz Općine napominju da je objekat "Jajce" devastiran, te da je ta devastacija svakim danom sve veća i veća.

"Objekat 'Jajce' svojom atraktivnošću, nakon gubitka vojne namjene, iako ruševan, itekako je interesantan za investitore kojih je bilo nekoliko, a među njima i arapski investitor", istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad za portal eKapija.ba, dodajući da je pokrenut postupak ustupanja objekta Općini.

Prema njegovim riječima, zatraženo je mišljenje Komisije za zaštitu spomenika BiH i sve ostalo što je potrebno što bi se omogućilo da se ovaj objekat zaštiti od daljeg propadanja i dobije svoju namjenu, u skladu sa sadašnjim tržišnim uvjetima. To, kaže Hadžibajrić, podrazumijeva obezbjeđenje potrebne saobraćajnice i stavljanje objekta u funkciju.

"Za budućnost kasarne 'Jajce' je bitno da se ista da na korištenje Općini Stari Grad kao jedinici lokalne samouprave, koja će u skladu sa svojim ingerencijama, a putem zainteresiranih investitora, naći najbolji način da se riješi status ovog objekta, isti zaštiti kao dobro graditeljskog naslijeđa i stavi u privrednu funkciju, prevashodno kao hotelski kompleks, prema raspoloživoj važećoj planskoj regulativi", pojasnio je Hadžibajrić.

Kasarna "Jajce" je sagrađena 1914. godine za potrebe austougarske vojske i imenovana je po princu Eugenu Savojskom, a sagrađena je na površini od 8.812 kvadratnih metara. Kao nosilac prava raspolaganja na istoj je uknjižen državni sekretarijat za poslove narodne odbrane FNRJ, a u "C" listu je zabilježeno da su nekretnine upisane u Registar spomenika kulture zbog svoje historijske važnosti.

Ime "Jajce" kasarna nosi od 1915. godine kada je preselila jedna austrougarska vojna bolnica iz Jajca. Kasarna, uz Bijelu tabiju dominira cijelim gradom, tako da je vizualno nemoguće da je se ne uoči.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije