Investicije / PROJEKTI

Sarajevo dočekuje 2021. godinu sa novim pametnim parking sistemom u ulicama Brodac i Bistrik

31.12.2020. 14:20 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo izražava svoje zadovoljstvo zbog realizacije projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, pod nazivom "Air Pollution Management and Smart Parking Solution”, i dalo je punu podršku implementaciji jednog ovakvog projekta.

Procjena je da veliki dio gradskih gužvi i dodatno zagađenje zraka nastaju uslijed traženja slobodnog parking mjesta. Kako bi se doprinijelo smanjenju emisije plinova, reduciranju saobraćajne gužve, te povećavala sigurnost u saobraćaju od velikog značaja je ovako Smart rješenje.

Ministarstvo saobraćaja KS je dalo saglasnost za dvije ulice, i to Brodac i Bistrik, gdje je firma CET Energy implemetirala tehničko rješenje detekcije slobodnih parking mjesta putem IP kamera, koje imaju funkciju senzora, te serverima šalju informaciju o zauzetosti svakog parking mjesta.

Sistem detekcije putem IP kamera ne samo da ima funkciju prikaza parking mjesta već i prikazuje podatke koji služe za ekonomske proračune, a najvažnije utiče na ekologiju i poboljšava kvalitet zraka, jer vozači ne kruže više puta u potrazi za slobodnim parking mjestom, a samim tim ne usporava se saobraćaj i ne prave se gužve.

Ovaj projekat ima još veći značaj zbog toga što je i Ministarstvo saobraćaja KS pokrenulo javni poziv Smart parking Sarajevo za detekciju slobodnih parking mjesta za nabavku tehničkog rješenja u drugih devet ulica, što će činiti jedan cjelokupan sistem sa ukupno 11 ulica, odnosno 345 parking mjesta na kojima će biti moguće detektovati slobodna parking mjesta i tu informaciju proslijediti krajnjim korisnicima.

U narednom periodu korisnici će biti u mogućnosti putem mobilne aplikacije, kao i displeja na određenim lokacijama imati uvid u stanje raspoloživih parking mjesta. Svi korisnici će na jednoj aplikaciji imati uvid u lokacije parkinga, broj slobodnih i zauzetih mjesta za parkiranje, kao i izvršiti plaćanje. Korisniku će putem mobilne aplikacije biti omogućeno navođenje do slobodnog parking mjesta.

Inicijativu Smart Sarajevo pokrenuli su zajednički Grad Sarajevo i UNDP, a implementira se uz podršku nadležnih ministarstava Kantona Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije