Sarajevo izašlo iz recesije: Investicije u nekretnine 700 miliona KM

02.05.2014. 13:37 / Izvor: Slobodna Bosna
Sarajevo izašlo iz recesije: Investicije u nekretnine 700 miliona KM
OTVORI GALERIJU

Prvi znaci optimizma na sarajevskom tržištu nekretnina pojavili su se još u drugom dijelu protekle godine, a osobito početkom 2014. godine, kada je u kratkom vremenu otvoreno desetak novih gradilišta.

Nakon skoro četverogodišnje stagnacije, tržište nekretnina u glavnom gradu BiH ponovo je oživjelo. Recesija je definitivno prošla, izjavio je prije nekoliko dana guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, navodeći podatak da privreda BiH bilježi blagi rast već četiri kvartala zaredom, što se uobičajeno uzima kao dokaz postrecesijskog oporavka privrede. Prvi znaci optimizma na sarajevskom tržištu nekretnina pojavili su se još u drugom dijelu protekle godine, a osobito početkom 2014. godine, kada je u kratkom vremenu otvoreno desetak novih gradilišta. Prema grubim procjenama, samo na prostoru četiri gradske općine Sarajeva, trenutno se gradi oko 200.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora a ukupna vrijednost investicionog ulaganja u nekretnine procjenjuje se na oko 700 miliona KM. To je još uvijek daleko ispod razine rekordne, predrecesijske 2008. godine, kada su investicije u nekretnine u glavnom gradu BiH premašile 1,2 milijarde KM!

Odmrznuta prodaja stanova

Prema neslužbenim podacima koje smo prikupili od desetak sarajevskih investitora, tokom prva četiri mjeseca ove godine prodato je više stanova nego tokom cijele protekle 2013. godine. Primjerice, svi stanovi u novoizgrađenoj stambenoj zgradi DVOR, koja je smještena tik do Sarajevo City Centra na Marijin Dvoru, prodati su još tokom izgradnje, i to po prosječnoj cijeni od oko 4.000 KM za kvadratni metar! Doduše, riječ je o „svega“ 40-ak luksuznih stanova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, ali prodaja stanova i poslovnih prostora procvjetala je i na manje atraktivnim gradskim lokacijama. Građevinsko preduzeće ANS Drive pet mjeseci prije useljenja prodalo je 90 od ukupno 162 stana koja gradi na Dolac Malti. Solidan rast prodaje novoizgrađenih stanova bilježi i preduzeće Tibra Pacifik, koje gradi dvije stambene zgrade (ukupno 240 stanova) smještene izvan gradskog središta, na Stupu i Nedžarićima. Cijena ovih stanova s uključenim PDV-om iznosi 1.650 KM po kvadratnom metru, a već tokom izgradnje Tibra Pacifik je uspjela prodati 50 posto stanova.

Oživjela napuštena gradilišta

Blagi optimizam na tržištu nekretnina oživio je i neka privremeno zatvorena i konzervirana gradilišta koja su prvobitno bila otvorena još prije recesijskog udara. Tako je građevinsko preduzeće OKI još 2008. godine započelo izgradnju 96 luksuznih stanova u okviru posebnog stambenog kvarta pod nazivom Dobrinja Exclusive u općini Novi Grad. Građevina je uglavnom mirovala tokom protekle tri godine, no ponovo je oživjela prije tri mjeseca i, kako smo doznali, dovršetak izgradnje cijelog stambenog kompleksa planiran je za juli (prvi dio) i septembar (drugi dio) ove godine.

Osjetno je dinamičnije i tržište poslovnih prostora, koje je proteklih nekoliko godina bilo skoro zamrlo, dijelom zbog recesije a dijelom zbog zasićenosti. No, trend se naglo preokrenuo u posljednjih pola godine, kada je započela izgradnja cijelog niza poslovnih objekata, kao samostalnih cjelina ili u sastavu stambenih objekata. S najvećom ponudom poslovnih prostora uskoro će izaći građevinsko preduzeće Butmir koje na prostoru između hotela Bristol i zgrade Elektroprivrede BiH gradi tri zgrade (14, 16 i 18 spratova) vrijedne skoro 80 miliona KM, koje su većim dijelom namijenjene za smještaj poslovnih ureda. Prema nezvaničnim informacijama, skoro polovina od ukupno 30.000 kvadratnih metara već je prodata - Turkish Ziraat banci, Agenciji za bankarstvo FBiH i još nekim privatnim firmama.

U neposrednoj blizini Sarajevo City Centra grade se još dvije stambeno-poslovne zgrade „visoke kategorije“ - firma Bau-Herc podiže stamben-poslovni objekat na površini od 6.300 kvadratnih metara a samo stotinjak metara dalje objekat slične površine i namjene podiže i sarajevska firma SEIC.

Turistički procvat

Najveća posolovna ekpanzija u glavnom gradu BiH deševa se u sektoru hotelsko-ugostiteljskih usluga. Ovaj sektor je iz recesije izašao skoro neokrznut, što je nesumnjivo rezultat eksplozivnog porasta inostranih turističkih posjeta glavnom gradu BiH. U 2013. godini, Sarajevo je posjetilo 302 hiljade (registriranih!) inostranih turista - 18 posto više nego 2012. godine, a skoro 50 posto više nego 2010. godine! Na talasu turističkog buma nastala je potpuno nova hotelsko-ugostiteljska infrastruktura kakva ranije u Sarajevu nije postojala. U kratkom razdoblju od svega nekoliko godina, u Sarajevu je izgrađeno 250 hotela, motela, hostela i pansiona, a do kraja godine hotelska ponuda Sarajeva bit će bogatija za još najmanje 2.000 kreveta, mahom u hotelima luksuzne kategorije. U novoj hotelskoj ponudi Sarajeva, izdavaju se dva nova hotela visoke kategorije: jedan iz poznatog hotelskog lanca Kempinski, u okviru Sarajevo City Centra, na oko 30.000 kvadratnih metara, a drugi iz poznatog američkog lanca hotela Marriott Residence Inn, koji se gradi u najstrožem gradskom centru.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne od 25. aprila 2014..)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije