Investicije / NEKRETNINE

Sarajevo: Ove godine izmještanje tramvajske okretnice u Radićevu ulicu

15.04.2008. 09:49 / Izvor: Oslobođenje

Idejno rješenje za izmještanje tramvajske okretnice sa Skenderije u Radićevu ulicu već postoji, a u toku je izrada izvedbenog projekta, te pribavljanje saglasnosti i finansijskih sredstava. Kako smo saznali iz KJKP Gras, planirano je da ove godine, zajedno sa sanacijom i modernizacijom tramvajske pruge u Titovoj ulici, počne i izmještanje tramvajske okretaljke u Radićevu ulicu.

Ukidanje tramvajskih linija koje saobraćaju preko Baščaršije nije planirano, ali broj vozila koja saobraćaju na ovoj dionici biće prilagođen potrebama putnika.

"Prilagođavanje broja vozila koja će saobraćati preko Baščaršije potrebama putnika neće uticati na opterećenje trolejbuskog saobraćaja ka Trgu Austrije", istakla je Samira Kadić iz Službe za odnose s javnošću KJKP Gras.

Ideja o izmještanju okretnice tramvajske linije Ilidža - Skenderija u Radićevu ulicu planirana je još prije rata, a okretnica na Skenderiji prvobitno je urađena kao privremeno rješenje.

Prema riječima ministra prometa i komunikacija Kantona Mihajla Krmpotića, najprije treba vidjeti koliko bi projekat koštao, pa tek onda govoriti o realizaciji.

"Sigurno je da će izgradnjom BBI centra, te činjenicom da se tu nalaze Titova ulica i Veliki park, najveća frekventnost putnika biti upravo u Radićevoj. Skenderija bi se mogla ozeleniti, ali i proširiti Ulica Hamze Hume", naglasio je ministar Krmpotić.

U toku su i pripremni radovi za postavljanje kablova za elektrovučnu stanicu Jezero koja će napajati dionicu trolejbuske mreže do Šipa, a to je ujedno prva faza ponovnog uspostavljanja trolejbuske linije za Vogošću.

Kako su naglasili u Grasu, intenzivirani su dogovori sa italijanskom pokrajinom Ligurija i firmom Rebosio o isporuci kontaktne mreže i pripadajućih elemenata.

"Pokrajina Ligurija i grad La Spezija iz Italije iskazali su spremnost da doniraju sredstva za ovaj projekat. Firma ATC izradila je projekat obnove trolejbuske mreže i podstanica, a vrijednost realizacije iznosi 4,5 miliona eura. Vlada Italije podržaće projekat iznosom od 3,15 miliona eura, dok će Vlada Kantona Sarajevo i Gras obezbijediti 30 posto sredstava", kazala je Kadić.

Uspostavljanje trolejbuske linije za Vogošću predstavlja izuzetno značajan projekat u smislu boljeg povezivanja rubnih dijelova s gradskom jezgrom, ali i unapređenje kvaliteta javnog gradskog prevoza u Kantonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije