Investicije / NEKRETNINE

Sarajevo: Potpisan Ugovor o rekonstrukciji Vijećnice vrijedan 4,4 mil. KM -

25.09.2009. 09:36 / Izvor: Fena

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i generalni direktor GP "Bosna" Uglješa Kisić su 24. septembra 2009. godine u sarajevskoj Vijećnici potpisali Ugovor o izvođenju građevinskih i građevinsko-zanatskih radova na Vijećnici u iznosu od 4.419.320,64 KM.

Za ovu fazu radova, najveći dio sredstava osiguran je donacijom vlade Kraljevine Španije u iznosu od milion eura.

Također, svoj doprinos su dali i Budimpešta, Beč, Podgorica, Ljubljana, Tirana i Nikozija, potom biblioteke Srbije, Francuske, Austrije, Holandije, Kipra i Norveške, te Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo putem Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Ugovorom su predviđeni građevinski radovi na obnovi dijela nedostajuće konstrukcije i rekonstrukcije dijela krova s kišnom i gromobranskom instalacijom, te zanatski radovi na restauraciji i rekonstrukciji fasade s fasadnom stolarijom na objektu Vijećnice.

"Današnjim potpisivanjem Ugovora, krećemo u realizaciju III faze obnove ovog kulturno-historijskog spomenika", istakao je gradonačelnik Behmen, te zahvalio svim dosadašnjim donatorima i učesnicima u projektu rekonstrukcije ovog simbola Sarajeva.

Također je istaknuto da se krajem oktobra očekuju sredstva Evropske unije - Evropske komisije od četiri miliona eura za daljnju rekonstrukciju i restauraciju objekta Vijećnice.

GP "Bosna" d.d. Sarajevo treba u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja Ugovora da završi radove.

Pored učesnika u projektu rekonstrukcije Vijećnice, današnjoj ceremoniji potpisivanja Ugovora prisustvovali su i Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH i raniji gradonačelnici Sarajeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije