Sarajevska "Hidrogradnja" ponovo u potrazi za kupcem

09.03.2020. 08:14 / Izvor: Nezavisne novine
Sarajevska 'Hidrogradnja' ponovo u potrazi za kupcem

Raspisana je i četvrta licitacija za imovinu preduzeća "Hidrogradnja", nekadašnjeg građevinskog giganta u BiH, ali konkretnih dogovora o prodaji zasad nema ni na vidiku.

Raspisana je i četvrta licitacija za imovinu preduzeća "Hidrogradnja", nekadašnjeg građevinskog giganta u BiH, ali konkretnih dogovora o prodaji zasad nema ni na vidiku. Međutim, nada ipak postoji.

Zijad Fazlagić, stečajni upravnik "Hidrogradnje", potvrdio je za "Nezavisne" da domaćih interesanata nema, ali su zato u kontaktu s potencijalnim kupcima iz inostranstva.

Cijena po kojoj je ponuđena imovina "Hidrogradnje" je, kako kaže Fazlagić, 50 miliona eura. Nije siguran da će ići ispod te cijene.

"Svi očekuju da se cijena malo spusti, ali najlakše je nešto jeftino prodati. 'Hidrogradnja' već samim svojim imenom vrijedi puno. Zbog toga i ne spuštam cijenu, vjerovatno ćemo naći kupca", rekao je Fazlagić.

Ističe da je, po njegovoj procjeni, 50 miliona eura dobra cijena za kupca.

"Čekamo sad Sarajevo Business forum u aprilu, pa ćemo imati bolji uvid kako stvari stoje", kazao je Fazlagić.

U međuvremenu, nastaviće se razgovori sa zainteresovanim inostranim kupcima.

"To su  neki ljudi kojima najčešće trebaju reference 'Hidrogradnje', koje  su ogromne i to praktično determiniše tu cijenu", kaže Fazlagić.

Objašnjava da je, kada pregovarate s platežno sposobnim interesantom, teško reći je li on zaista kupac.

"Sve dok ne uplati, ne možemo smatrati da imamo kupca, a 50 miliona eura ni za milijardera nije malo. Očekujem da ovih dana imam još dva-ri razgovora, a poslije toga slijedi Sarajevo Business forum, pa ćemo imati više informacija", kazao je Fazlagić.

Vlada FBiH vlasnik je 66% "Hidrogradnje", ali kako ističe on, kad je preduzeće u stečaju,  kapital se gasi, nema ga. 

"Vlasnici preduzeća su tada povjerioci, radnici, fondovi, dobavljači", rekao je Fazlagić.

Prodaja bi riješila i probleme radnika i dugovanja prema njima.

"Tu cijenu i držim da pokušam sto posto namiriti radnike", rekao je Fazlagić.

Podsjetimo, polovinom februara upućena su dva javna poziva za licitaciju. Prvi ponovljeni poziv raspisan je 18. februara i odnosi se na prodaju motela 'Čavljak' po početnoj cijeni od 1,2 milona KM, zemljišta u Vitkovcima po cijeni od dva miliona KM, poslovne prostore, garaže i ostalo u objektu 'Alfa' u Paromlinskoj ulici za početni iznos od 269.000 KM, kao i zemljišta u Mostaru.

Učesnici su obavezni da uplate kaparu od 10 posto od procijenje cijene za svaki od lotova posebno. 

Prodaja putem javnog nadmetanja biće održana 30. marta s početkom u 13 sati.

"Hidrogradnja" je 19. februara raspisala novi poziv i za prodaju sve imovine i prava stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu koji se prodaju kao cjelina. U imovinu ulaze pogon u Briješću, Kamenolom Hadžići, Kamenolom Greben Kakanj, "Sigma" Sarajevo, PJ Libija, sva prava u drugim pravnim licima, pokretna imovina kao i druga prava koja ima privredno društvo "Hidrogradnja" u zemlji i inostranstvu.

Obaveze prema radnicima iznose 29 miliona KM, prema PIO 20 miliona, zdravstvu 14 miliona ostalim porezima pet miliona, a prema bankama 10 miliona KM.

Meho Šabanović, član Sindikata radnika "Hidrogradnje", kazao je za "Nezavisne" da Sindikat čeka zvaničnu ponudu za prodaju "Hidrogradnje". 

Ističe da agonija radnika "Hidrogradnje" traje godinama, ali se čeka prodaja i razrješenje problema za 580 radnika, od kojih je njih 460 na birou, dok je 120 uposleno u pogonu u Hadžićima.

"Vjerujem da će se, ako dođe do prodaje, dugovanja prema radnicima izmiriti. To su nam obećali", rekao je Šabanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije