Saznajte koliko koštaju najskuplje banjalučke vile

01.09.2015. 09:42 / Izvor: Nezavisne novine
Saznajte koliko koštaju najskuplje banjalučke vile

U pozadini se, tvrde analitičari tržišta, kriju posljedice višegodišnje recesije koja polako, ali sigurno, uzima danak kroz prodaju "viška kvadrata".

Za najskuplju kuću u Banjaluci, koja je trenutno ponuđena na prodaju, vlasnik traži vrtoglavih tri miliona maraka!

Kako je potvrđeno sajtu banjaluka.net u ReMax-u, jednoj od najvećih agencija za promet nekretninama, najskuplju nekretninu u njihovoj ponudi nudi jedan banjalučki biznismen, za urbanu vilu na obali Vrbasa.

Iako agenti za nekretnine, razumljivo, ne govore o razlozima prodaje ove i brojnih drugih, skupih nekretnina, u pozadini se, tvrde analitičari tržišta, kriju posljedice višegodišnje recesije koja polako, ali sigurno, uzima danak kroz prodaju "viška kvadrata".

Prema riječima agenta za nekretnine, najskuplja nekretnina je urbana vila novije gradnje. Glavni objekat čini moderno dizajnirana vila od 400 kvadrata stambenog prostora, uz koju dolazi i pomoćni objekat od 120 kavdrata, u koji su, između ostalih, stali manji stan i opremljena teretana.

Pored toga, vila, smještena na placu od 1.100 kvadrata, uključuje i otvoreni bazen i više garaža.

Kad su cijene u pitanju, drugu i treću poziciju zauzimaju dvije kuće od po 500 kvadrata stambenog prostora, koje vlasnici cijene na 1,25 i 1,15 miliona eura.

Agenti za nekretnine kažu da se najluksuznije banjalučke nekretnine, i to one čija cijena prelazi million maraka, najčešće mogu naći u naseljima Centar, Nova Varoš i pored obale Vrbasa.

Ipak, njihova prodaja, kako kažu, ide loše.

Izuzetak od tog pravila je luksuzna predratna vila, locirana preko puta Prirodno-matematičkog fakulteta i popularnog restorana "Mala stanica".

Ova vila, u kojoj je svojevremeno bio smješten njemačko-francuski konzulat, bila je ponuđena za prodaju po cijeni od oko dva miliona maraka. Kuća je nedavno promijenila vlasnika, a nepoznato je koliko je kupac uspio da spusti cijenu.

Ipak, u agenciji Re/Max žale se da ove godine nisu prodali nijednu nekretninu skuplju od 500.000 KM.

"Potražnja za ovakvim objektima, razumljivo, nije velika. Dakle, kao što ih je malo u ponudi, tako je i još manje kupaca za njih. U praksi, vlasnici takvih objekata su uglavnom bili investitori, odnosno sami su gradili te objekte, a dosta rijeđe kupovali", kaže agent za nekretnine Dragan Milanović.

Iz Agencije BS Invest napominju da se radi o maloj ciljnoj grupi kupaca.

"S obzirom na to da luksuznih nekretnina nema puno na našem tržištu, jer su ih vlasnici gradili za svoje potrebe i da sama realizacija prodaje nije na nekom zavidnom nivou, teško je izvući procenat takvih prodatih nekretnina", kaže direktor "BS Investa", Petar Zec.

Prodaju i u oglasima

U bazi najvećeg internet oglasnika - pik.ba trenutno se sa banjalučkog područja nalaze 22 nekretnine skuplje od 500.000 KM. Najskuplji je stambeno-poslovni objekat od 300 metara kvadratnih, koji se nalazi u blizini hotela "Bosna", za koji se traži 800.000 KM.

U ponudi je i pet luksuznih vila koje se nalaze u Boriku, Centru, Novoj Varoši i Borkovićima, a koje koštaju između 500.000 i 600.000 KM.

Brane Kovačević, investitor i vlasnik agencije "Horizont", kaže za banjaluka.net da je tržište luksuznih nekretnina oskudno i da se u praksi ne radi o vilama nego "kućerinama".

"Umjesto da se vile grade na periferiji grada, kao što je to uobičajeno na Zapadu, kod nas se to radi u centru. Takođe, umjesto da se na vilama zarađuje, kod nas se u praksi redovno gubi veliki novac", ističe Kovačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije