Sedam strateških projekata: Prezentovan Nacrt Strategije razvoja TK 2021.-2027.

16.02.2021. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Sedam strateških projekata: Prezentovan Nacrt Strategije razvoja TK 2021.-2027.

Premijer TK Kadrija Hodžić istaknuo je značaj te strategije jer prvi put povezuje budžet sa konkretnim projektima.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji sa premijerom tog kantona Kadrijom Hodžićem, organiziralo  je prezentaciju Nacrta strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021. – 2027. godina. Strategija razvoja TK ključni je strateško-planski dokument Tuzlanskog kantona, koji treba da podstiče razvoj a obuhvata ekonomski i društveni aspekt te aspekte zaštite okolice i prostora.

Premijer TK Kadrija Hodžić istaknuo je značaj te strategije jer prvi put povezuje budžet sa konkretnim projektima. Time se skraćuju procedure te se na vrijeme može sagledati dinamika realizacije projekta.

Najznačajniji infrastrukturni projekti, planirani Strategijom razvoja TK za period 2021. - 2027. godina, među ostalim je izgradnja kampusa Unioverziteta u Tuzli, projekti vezani za jezero Modrac, projekti izgradnje naučno-tehnoloških parkova u Tuzli i Živinicama. Među tim projektima je i izgradnja tri saobraćajnice od kojih će jedna povezivati Zvornik i Doboj, druga Brčko i Tuzlu, a treća Tuzlu sa Sarajevom.

"To je set projekata koji se uklapa u novo doba, doba zelene tranzicije, digitalizacije i prilagođavanja novom tržištu", kazao je Hodžić.  

Konsultant Projekta integriranog lokalnog razvoja ILDP Bahrija Umihanić istaknuo je da se, od tri cilja te strategije, prvi odnosi na ekonomski, društveni te okolinski razvoj.

"Strategija je urađena u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju, u skladu sa uredbama koje su donesene na niovu FBiH. Usuglašena je sa ciljevima održivog razvoja, dobnesenim na nivou Ujedinjenih nacija. Ovo je sinhronizirani dokument urađen po metodologiji koja je propisana zakonom", naglasio je.      

U okviru te strategije ima 12 prioriteta i 48 mjera. Radi se o sinhroniziranom dokumentu koji je, kao i strategije lokalnih samouprava i FBiH, obavezujuća. Budući da je u toku provođenje procedure javnih konsultacija na Nacrt strategije razvoja TK za period 2021. - 2027. godina iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona pozivaju zainteresirane da se uključe, u cilju što kvalitetnijeg kreiranja najznačajnijeg dokumenta Tuzlanskog kantona.   

Prezentaciju Nacrta strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021. – 2027. upriličena je uz podršku Projekta integriranog razvoja ILDP, zajedničkog projekta Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije