Šest ponuda za kupovinu Telekoma Srbije

17.11.2015. 09:20 / Izvor: Agencije
Šest ponuda za kupovinu Telekoma Srbije

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je sinoć da je šest ponuda stiglo za kupovinu kompanije Telekom Srbija.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je sinoć da je šest ponuda stiglo za kupovinu kompanije Telekom Srbija.

Lajić je to rekao gostujući na RT Vojvodine i dodao da će biti izabrana najbolja, ali i dodao da više informacija ne može da iznosi te da će tako i ostati.

Ministar Ljajić je dodao i da slijedi takozvana treća faza koja traje 14 dana.

"Privredni savjetnik analizira dokumenta, a agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po cijeni koju nude za kupovinu 58 odsto akcija", ukazao je Ljajić koji je dodao i da će Komisija analizirati ponude i dati konkretan prijedlog.

On je podsjetio da je 2012, pri ranijem pokušaju prodaje Telekoma, bio zainteresovan samo austrijski telekom koji je dao ponudu koja nije zadovoljila tadašnju minimalnu cijenu.

"Sada imamo šest ponuda, što je gotovo iznenađujuće" rekao je ministar koji je podsjetio da je prošle godine prodat bugarski mobilni operater a da je bio samo jedan ponuđač.

Ljajić je dodao i da ne može u ovom trenutku da govori o bilo kom ponuđaču, jer je to zabranjeno uredbom, ali i naveo da je stav privatizacionog savjetnika da se u ovoj fazi ne izlazi sa imenima ili cijenom.

"Sve ovo radimo da bismo dobili što bolju ponudu", podvukao je Ljajić i dodao da će radnicima, ako Telekom bude prodat, biti obezbjeđen socijalni program, a da se insistira i na investicionom programu.

"Očekuje se da radnici dobiju adekvatne otpremnine i to će biti najviše otpremnine koje je dobilo bilo koje javno preduzeće", rekao je Ljajić i istakao da Telekom radi sa neuporedivo manje ljudi i izdržava konkurenciju.

Ljajić je rekao da niko nije rekao da Telekom mora da se proda ali da bi to bilo dobro.

"Mi ne prodajemo iz hira, niti iz nekakvih političkih razloga, niti da bismo popunili budžetske rupe. Međutim, niko ne zna kako će biti za dve godine na tržištu, nema tog eksperta koji može to da vam kaže", rekao je Ljajić.

Upitan da li to znači da se radi o želji za stranim kapitalom, Ljajić je odgovorio da su u ovom trenutku potrebna nova ulaganja, novi servisi da bi se opstalo na tržištu.

"Bez stranih investicija i novog svežeg kapitala ne možete da izdržite utakmicu", rekao je ministar, navodeći da usluge Telekoma neće poskupeti, jer kompanija posluje po tržišnim uslovima gdje konkurencija iziskuje nižu cijenu usluga.

Na pitanje kako će Telekom funkcionisati na Kosovu ako bude prodat, ministar je rekao da će Telekom dobiti dozvole za rad i mogućnost za proširenje, kao i mogućnost da učestvuje na tenderu za trećeg operatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije