al
Širbegović završio montažu konstrukcije za robnu kuću IKEA u Beogradu

Investicije / PROJEKTI

Širbegović završio montažu konstrukcije za robnu kuću IKEA u Beogradu

03.04.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Širbegović ovih dana je završila veliki posao montaže AB prefabrikovane konstrukcije na objektu robne kuća IKEA u Beogradu čije otvaranje je planirano za ljeto ove godine. Iza njih su također, veliki projekti za poznate kompanije kao što su Lidl, Konzum, Dm i dr.

Njihova glavna tržišta su Srbija, Hrvatska, Crna Gora i dijelom Slovenija. U BiH rade neke projekte, ali njihov kapacitet prevazilazi okvire BiH.

Mirza Bajraktarević, inženjer građevinarstva u kompaniji Širbegović, koji je na nedavnoj konferenciji Sfera predstavljao iskustva ove kompanije navodi da njihovi poslovni planovi ovise od stanja na tržištu.

''Imamo velike klijente kao što je Lidl, Ikea...koji su nam dali povjerenje je imamo kvalitetu, pouzdanosti, a gradnju dovršavamo u dogovornenim rokovima. Klijenti  nam sevraćaju što pokazuje da se pošten i fer odnos isplati'', kaže Bajraktarević za Akta.ba.

On navodi da je zakonska regulativa u BiH vezana za građevinske norme još uvijek ona koju smo imali u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, oni su se kao kompanija koja posluje i van države BiH odlučili svoje poslovanje uskladiti sa EU, koja ima uređen sustav propisa za oblast građevinarstva. 

"U EU imaju osnovne standarde vezne za građevinski sektor, a svaka država donosi nacionalne dokumente koji državama omogućavaju da izmjene tu supstancu europskih propisa odnosno  nekih 5-10 posto propisa. To se zove harmonizacija. Europa kuca na vrata i i mi nemamo drugih razvijenih normi osim europskih'', ističe Bajraktarević dodajući da nam je to jednina alternativa. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije