Širi se proizvodnja: Šansa za zaposlenje u industrijskoj zoni Brod u Foči

17.07.2014. 09:06 / Izvor: Glas Srpske
Širi se proizvodnja: Šansa za zaposlenje u industrijskoj zoni Brod u Foči

​Stanovnici Foče i susjednih opština šansu za zaposlenje uskoro će dobiti u industrijskoj zoni Brod na Drini u kojoj mnoga preduzeća proširuju proizvodnju.

Stanovnici Foče i susjednih opština šansu za zaposlenje uskoro će dobiti u industrijskoj zoni Brod na Drini u kojoj mnoga preduzeća proširuju proizvodnju.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić je istakao da je prošle godine zaposleno 80 radnika i da će taj trend biti nastavljen.

"Tri privredna subjekta u industrijskoj zoni ove godine planiraju proširenje proizvodnje i prijem radnika", istakao je Ćurčić.

Preduzeće "Drvokomerc" iz Teslića, koje se bavi proizvodnjom peleta, već traži 13 novih radnika.

"Trebaju nam dva inženjera elektrotehnike i mašinstva, električar i deset proizvodnih radnika. Planiramo da proširimo proizvodnju, pokrenemo pogon ljuštenja furnira, a razmišljamo i o pokretanju još jedne proizvodne linije koja će zahtijevati i žensku radnu snagu", rekao je predstavnik "Drvokomerca" Rade Krunić.

Preduzeće egipatskog biznismena Muhameda Fekrija, koje je prije dvije godine otvorilo firmu "FL Vud" za proizvodnju peleta, planira da sa Biroa za zapošljavanje u Foči primi deset novih radnika.

"Već kompletiramo dokumentaciju da apliciramo za deset novih radnika, a pošto u planu imamo povećanje kapaciteta, do kraja godine trebaće nam još desetak radnika", rekao je direktor firme "FL Vud" Dževad Aletić.

Broj zaposlenih u Foči je u posljednjih godinu porastao za stotinu i trenutno iznosi 3.549, a kako bi taj trend bio nastavljen, opština će izdvojiti 100.000 maraka za podsticaj zapošljavanju pomoću kojih bi posao dobilo najmanje 20 novih radnika u proizvodnoj djelatnosti.

"Uskoro će biti definisan pravilnik o dodjeli podsticaja i objavljen javni poziv poslodavcima. Gledamo da se ne poklapamo sa drugim projektima i da omogućimo zaposlenje onim kategorijama koje ne mogu putem republičkih projekata doći do posla", rekao je Ćurčić.

Hidroelektrane

Posao Fočacima donijeće i mini-hidroelektrane, čija je izgradnja planirana na više fočanskih rijeka. U opštini kažu da su u prošloj godini pokrenute dvije mini-hidrocentrale, a da su za ostale u toku ispitivanja. Predviđaju da će dugoročno ovi projekti donijeti više od stotinu radnih mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije